Четвърто повишение на общия показател на бизнес климата

380
Четвърто повишение на общия показател на бизнес климата

През април 2008 г. за четвърти пореден месец общият показател на бизнес климата отбелязва повишение, като достигнатата стойност е с 0.5 пункта над мартенското равнище.

Стопанската конюнктура в промишлеността през април остава благоприятна. Независимо, че съставният показател “бизнес климат” се понижава с 2.4 пункта, в сравнение с предходния месец, равнището му се задържа изключително високо повече от двадесет месеца. Същевременно и оценките за настоящата производствена активност са по-оптимистични, в сравнение с изразените през март, а очакванията за следващите три месеца са тя да се задържи на същото равнище (според 57.8% от предприятията) или да се увеличи (според 38.8%).

През периода януари - април 2008 г. излишъкът от мощности в промишлеността намалява, а средното им натоварване се оценява на 75.7%, което е 0.7 пункта над януарското равнище. Негативен момент в конюнктурата е, че по мнение на стопанските ръководители през последните три месеца има известно влошаване на конкурентната позиция на предприятията както на вътрешния, така и на международния пазар.

Несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната остават основни проблеми за предприятията в отрасъла, като към тях се присъединява и факторът „недостиг на работна сила”, посочен през април от над една пета от предприятията.

Относно продажните цени повечето промишлени предприятия (79.2%) предвиждат те да останат без промяна, докато 20.1% очакват увеличение през следващите три месеца.

Високите очаквания за бизнес състоянието на строителните предприятия през следващите шест месеца покачват през април съставния показател "бизнес климат" с 2.7 пункта, което е само с 2 пункта под дългосрочния максимум. Оптимистични са и прогнозите на предприемачите за дейността и заетите в отрасъла през следващите три месеца. За периода от януари до април са подобрени и оценките за осигуреността на производството с поръчки (в брой месеци) - от 5.9 на 6.1, като предприятията очакват и приток на нови поръчки през следващите шест месеца.

С най-голяма тежест сред причините, затрудняващи дейността в отрасъла, продължават да бъдат конкуренцията в бранша, несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила, като през април се засилва негативното влияние и на фактора ”цени на материалите”.

През последните шест месеца бизнес анкетите на НСИ регистрират сравнително устойчив дял от строителни предприятия (над една трета) с намерения за увеличение на продажните цени в бранша.

През април 2008 г. съставният показател “бизнес климат в търговията на дребно” запазва нивото си от предходния месец. Оценките на мениджърите за настоящото бизнес състояние на търговските предприятия са положителни, а очакванията им за следващите шест месеца са то да се запази (според 63.1% от предприятията) или да се подобри (според 35.1%). Същевременно търговците на дребно не предвиждат през следващите три месеца свиване както на обема на продажбите, така и на обема на поръчките към доставчици.

Недостатъчното търсене, конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда продължават да са основни фактори, затрудняващи дейността в отрасъла. В сравнение с предходния месец, през април се наблюдава увеличение на относителния дял на предприятията, които имат финансови проблеми (от 6.8 на 12.1%).

От юни 2007 г. се очертава тенденция на повишени очаквания на мениджърите в търговията на дребно относно продажните цени в отрасъла, като за последния месец относителният дял на очакващите увеличение на цените е 34.9%.

По-оптимистичните оценки и очаквания за бизнес състоянието на предприятията в сектора на услугите през април покачват равнището на съставния показател “бизнес климат” с 4.9 пункта, в сравнение с март. Същевременно стопанските ръководители предвиждат и увеличение на търсенето на услуги и наемане на допълнителна работна ръка през следващите три месеца.

Най-сериозни проблеми, затрудняващи дейността на предприятията, са конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда, посочени съответно от 59.7 и 20.8% от предприемачите.

Относно продажните цени очакванията на две трети от предприятията са те да останат непроменени през следващите три месеца.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg