ЧЕЗ: Тримесечното отчитане на тока не противоречи на директивите на ЕС

457
ЧЕЗ: Тримесечното отчитане на тока не противоречи на директивите на ЕС

По повод публикациите в пресата за изискванията на ЕС по отношение на електрическата енергия бихме искали да заявим още веднъж, че тримесечното отчитане не противоречи на директивите на Европейския съюз, пише днес в официално съобщение на ЧЕЗ, изпратено до медиите.

Писмото на Европейската комисия до Федерацията на потребителите за приложението на директива 2006 /32ЕО се отнася за сметките на топлофикационните дружества. Текстът по никакъв начин не противоречи на тримесечното отчитане на електромерите. По този въпрос бе постигнато съгласие на среща на представители на ЧЕЗ с изпълнителния секретар на Федерация на потребителите в България инж. Павел Кърлев.

ЧЕЗ въведе тримесечното отчитане на електромерите за всички битови клиенти - 1.9 милиона домакинства и за около 60 000 малки фирми на територията на Западна България, припомнят от компанията.

Удълженият период на отчитане ще доведе до намаляване броя на грешките, което означава по-добро качество на услугата.

Тримесечното отчитане означава, че показанията на електромерите ще се отчитат веднъж на три месеца вместо всеки месец. Както и до сега, плащането на сметки ще става всеки месец.

За първите два месеца от тримесечния период ще бъдат формирани две равни месечни сметки, изчислени въз основа на формула, която отразява индивидуалното потребление и сезонността. На третия месец след отчитане на електромера потребителят ще получава изравнителна фактура, която ще отразява разликата между стойността на реално потребената електрическа енергия за целия тримесечен период и фактурираните сметки през първите два месеца, посочват от ЧЕЗ.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg