Чуждестранни експерти: Правителството да вземе мерки срещу инфлацията

613
Правителството и Централната банка трябва да подготвят план за действие, който да овладее високите нива на инфлация. Това каза Крайг Отър, бивш анализатор на развиващи се пазари и настоящ редактор в "Економист интелиджънс юнит", цитиран от БТА. Той е един от участниците в Седмата бизнес кръгла маса с правителството на тема "Да накараме членството в ЕС да работи за бизнеса".

Равнищата на инфлацията са важни поради плановете на страната да приема еврото, което трябва да стане бързо и обуславя необходимостта нивото на инфлацията в България да стане сравнимо с това на ЕС, отбеляза Отър.

Увеличаването на инфлацията косвено е свързана с ръста на заплатите в публичния сектор, както и със съотношението заплати - цени. Отър предупреди, че има рискове за българската икономика, ако правителството се поддаде на исканията за увеличаване на финансирането в социалния сектор.

Ако инфлацията запази постоянни нивата си от последните няколко месеца, това ще се отрази върху разходите за труд и заплати, износа и ще заплаши структурата на валутния борд, което в краткосрочен план, според експерта, не е потенциален риск за България.

Той препоръча правителството да има политически и икономически ангажимент за гарантиране на стабилността на валутния борд и приемането на еврото. Експертът посочи още необходимостта правителството да идентифицира нови зони за привличане на частни инвестиции в активи на зелено.

Други предизвикателства пред България са увеличаването на износа и на производителността.

Изпълнителният директор и членът на Съвета на директорите на "Юробанк И Еф Джи" България Антъни Хашиотис посочи необходимостта да продължат реформите в страната, в това число и в съдебната система, за да се запази процесът на привличане на инвестиции у нас. Банката е инвестирала повече от 400 милиона евро в България.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg