Дълговете между фирмите достигат 100 млрд. лева?

712
Дълговете между фирмите достигат 100 млрд. лева?

Дълговете между фирмите достигат 100 млрд. лева?Заради липсата на пари, фирмите в България се кредитират, като не плащат на партньорите си. Според финансови консултанти 7 от всеки 10 сделки се плащат със закъснение. Стопанската камара очаква дълговете между фирмите да надминат 100 млрд. лева. Специалисти смятат, че причината не е само в икономическата криза, но и в погрешната работа на търговците.

Курсовете за събиране на просрочени вземания днес се радват на небивал интерес. Курсистите са мениджъри от големи фирми. Лекторът Мария Донева от години обучава търговците и наблюдава как те с грешното си говорене набират нелоялни клиенти, които взимат, без да платят.„Не умеят да накарат клиента да видят ценността на предложението, а непрекъснато боравят с цената като отстъпки и като най-доброто нещо", каза Мария Донева.

За едни клиенти да работиш с чужди пари е бизнес философия и затова те редовно забавят плащането си. Други подреждат дълговете си по важност, защото нямат пари да се разплатят с всички. Трети изпитват финансови затруднения. А четвърти просто може да са загубили вашата фактурата.

„Моето наблюдение показва, че най-голяма е групата, в която клиентите приоритезират доставчиците си, защото вечно имат някакъв недостиг на пари", казва Мария Донева.

Според консултантите най-често допусканата грешка е да кажете на клиента си, че дължи пари твърде късно.

Източник: бТВ

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg