Данске банк: София да реагира, за да възстанови финансовото си състояние

511
Данске банк: София да реагира, за да възстанови финансовото си състояние

София трябва да реагира, за да възстанови финансовото си равновесие, препоръчва датската национална банка Данске банк (Danske Bank) в изследване, цитирано в електронното издание на в. "Ле-з-еко".

Година след присъединяването на страната към Европейския съюз, икономическата обстановка в България поражда много въпроси - тя е обезпокоителна, но не тревожна, се казва в публикацията.

Изданието припомня, че миналата година инфлацията е била 6.5 на сто, докато през ноември тази година е достигнала 12.6 процента. Според проучването дефицитът по текущия баланс за 2007 година се очаква да доближи 20 на сто. Тези много неблагоприятни цифри поставят България в "опасна зона", наред с Румъния и балтийските страни, изтъква Данске банк.

За разлика от съседните страни обаче отрицателното салдо на България не е в резултат на рязко увеличаване на вноса, предназначен да задоволи безконтролно нарасналото потребление, а се дължи по-скоро на устойчивия растеж на инвестициите, които през последните години са нараснали с 15 процента по отношение на БВП, се казва в проучването на датската банка. Без този феномен, дефицитът на страната не би трябвало да надхвърли 8 процента по изчисления на Международния валутен фонд (МВФ). За финансирането на тази "дупка" София зависи в много голяма степен от притока на чужди инвестиции, които все още са съсредоточени най-вече във фабричното производство (26 процента през 2006 година).

Евентуален спад в доверието на инвеститорите обаче би могъл да спре притока на многонационалните компании в страната, предупреждава Данске банк.

За да не се утежни дефицитът по текущия баланс, управляващата Българска социалистическа партия, в коалиция с десноцентристите, не може да използва валутната карта, тъй като националната валута, левът, е обвързан с еврото.

Експертите препоръчват държавата да не разхлабва бюджетната си политика, която й позволи през октомври да отчете излишък от 6.5 на сто от БВП - доста над 2-та процента, изисквани от МВФ. Тъй че полето за маневри на София е доста ограничено, но управляващите трябва да реагират, за да не допуснат влошаване на сегашната обстановка, заключават експертите от датската банка.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg