Държавата - едноличен собственик в новото дружество "Голф развитие"

493
Държавата - едноличен собственик в новото дружество

Правителството реши да бъде образувано еднолично акционерно дружество "Голф развитие" със 100 процента държавно участие в капитала, съобщи правителствената информационна служба, цитирана от БТА.

То ще се занимава с проектирането, изграждането, експлоатацията и управлението на голфкомплекси, включващи игрища, обслужващи сгради и съоръжения, селища и др. Целта е България да стане конкурентна голфдестинация, атрактивна за платежоспособните туристи. Ще бъде стимулирано строителството на голф-игрища като алтернатива на презастрояването и високото строителството в черноморските и в планинските курорти.

По този начин ще бъдат създадени условия и за удължаване на туристическия сезон в черноморския район - до девет месеца, а в планинските комплекси - целогодишно чрез ски-голфдестинации, каквито има в Австрия, в Швейцария и др.

Голфтуризмът е един от най-доходните по света, а в съчетание с благоприятния климат, природните забележителности и минералните извори, страната ни може да бъде предпочитана голфдестинация на Балканите, се посочва в съобщението.

В средата на миналата година министър-председателят Сергей Станишев сформира работна група със задачата да проучи възможностите за създаване на по-благоприятни условия за привличане на инвестиции в голфтуризма. Тя се ръководи от министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, а в състава й са председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова, заместник-министрите на регионалното развитие и благоустройството Савин Ковачев, на земеделието и продоволствието Бюрхан Абазов и на околната среда и водите Чавдар Георгиев, както и съветникът на премиера Росен Карадимов.

Държавата ще е едноличен собственик на "Голф развитие" ЕООД. Капиталът му ще е 9 183 000 лв., разпределени в 9183 поименни акции по 1000 лв. Като непарична вноска в капитала на дружеството ще бъдат включени 12 поземлени имота - частна държавна собственост. Досега те са управлявани от Държавната агенция по горите като част от Държавната дивечовъдна станция "Балчик". Стойността им е 9 133 000 лв. Паричната вноска от 50 000 лв. ще бъде осигурена чрез преструктуриране на разходите по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за тази година.

Дружеството ще се управлява от тричленен съвет на директорите, чийто мандат е три години.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg