Държавата обяви 1.5 млрд. лева компенсации заради скъпия ток

8258
Държавата обяви 1.5 млрд. лева компенсации заради скъпия ток

© Pixabay

Компенсации на обща стойност 1.5 млрд. лв., които да действат до края на месец март 2022 г.

Това предлага Министерството на енергетиката в защита на потребителите от високите енергийни цени.

Заради поскъпващия ток на енергийната борса бизнесът ще получи от държавата компенсации и за декември, както и за първото тримесечие на новата година.


Това обяви министърът на енергетиката Александър Николов: „Целта е да обхванем най-тежкия, който предстои, съответно с вероятно най-висока консумация на енергийни ресурси и със значително високи цени“.

Планирано е новите мерки, които надграждат програмата на служебното правителство за компенсиране на бизнеса, да обхващат също и потребителите на природен газ на битовия пазар, както и електроразпределителните дружества за технологичните им разходи.

Компенсациите за бизнеса за декември се изчисляват като 75% от разликата между базовата цена 185.59 лева за мегаватчас и реалната средномесечна борсова цена на сегмента "ден напред" на БНЕБ (Българската независима енергийна борса) за съответния месец, но не повече от 30% от реалната борсова цена за месец юли 2021 година.

Този вид подпомагане на бизнеса е на обща стойност около 940 млн. лв. до края на периода.

Схемата за подпомагане на мрежовите оператори за технологичните им разходи е на обща стойност 350 млн. лв. По думите на министър Николов това ще предотврати натрупването на допълнителен дефицит в системата, който иначе би трябвало да бъде платен от всички потребители.

Потребителите на природен газ на регулирания пазар ще бъдат компенсирани с общо 200 млн. лв., съобщава БНР.

Въвеждат режим на тока в селища в шест областиОтстраняването на някои от авариите е затруднено заради паднали дървета и трудна проходимост на пътищата

Програмата за компенсации е доразработена по начин, който осигурява възможно най-широк социален ефект от прилагането й, запазване на конкурентоспособността на икономиката и възможности за бъдещ растеж, каза министър Николов.

Предвиждат се компенсации и за топлофикациите заради поскъпващия природен газ.

Финансовият източник за всички тези компенсации са приходите във фонда "Сигурност на електроенергийната система", държавните енергийни дружества под шапката на БЕХ, както и Държавният бюджет. Министър Николов направи изричната уговорка, че средства от държавния бюджет ще се ползват само в краен случай, като последна възможност.

Предложените мерки целят да осигурят прозрачност, предвидимост и яснота за разходите на участниците в системата, както и да съдействат за устойчиво развитие и балансиране на енергийния отрасъл.

Обявените мерки трябва да получат одобрение и от Европейската комисия, която да прецени дали въпросната помощ не противоречи на правилата за конкуренцията.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Ха
# 0
10:12 | 25 December 2021
Да имаш АЕЦ и да плащаш най-скъпия ток ...само в БГ...
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg