Депутатите приеха на първо четене бюджет 2011

741
Депутатите приеха на първо четене бюджет 2011

Проектобюджетът подкрепиха ГЕРБ и "Атака". Против гласуваха от Коалиция за България и ДПС, а от Синята коалиция се въздържаха.

Бюджетът за 2011 г. е бюджет на стабилността, заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков пред депутатите. Това е бюджет на стабилността, заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков и посочи, че рамката на бюджета е основана на предвиден ръст на брутния вътрешен продукт от 3.6 на сто.

Двигатели на икономическия растеж ще бъдат износът и плавното възстановяване на вътрешното потребление. Предвижда се засилен контрол от страна на приходните агенции, стегната и последователна политика за разходите, както и плавно намаляване на публичните разходи до 35 - 36 процента от брутния вътрешен продукт.

Основните цели са стабилност на валутния борд, ниски данъци, ориентиране на публичните разходи към увеличаване на растежа, извършване на пенсионна, здравна и административна реформа, запазване на размера на пенсиите и заплатите. Дянков отбеляза предлаганото увеличаване на пенсионната вноска с 1.8 на сто, което е част от пенсионната реформа.

Предвидените приходи са 25 милиарда 844 млн. лева или 33.5 процента от БВП. Номиналният ръст на приходите спрямо 2010 г. е един милиард 296 млн. лева, или с 5.3 процента повече. В проекта се предлага синхронизиране на някои от акцизните ставки с ЕС от началото на 2011 г., като очакваният финансов ефект е от около 65 млн. лева. Емисионната политика ще бъде сред основните инструменти за управление на държавния дълг и за подкрепа на фиска, допълни министърът.

По-доброто усвояване на средствата от фондовете на ЕС остава стратегически приоритет. Спазва се принципът за допълване на финансовите средства, предоставени от бюджета на ЕС. Приоритетните цели ще се осъществяват с национални ресурси, допълнени със средства от фондовете на ЕС, посочи Симеон Дянков.

По-рано депутатите отхвърлиха на два пъти предложението премиерът и министрите да бъдат поканени в пленарна зала при обсъждането на бюджета. За това настояваха от левицата.

Източник: bTV

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg