Димитров: Предлагаме оптимални условия за транзит на каспийски енергийни ресурси

538
Димитров: Предлагаме оптимални условия за транзит на каспийски енергийни ресурси

„За нас Азербайджан е неизбежен, прозрачен и предсказуем икономически партньор, с когото ни свързват традиционни ползотворни връзки. Нашето виждане е, че през последните години, благодарение на успешното си икономическо развитие, Азербайджан заема все по-осезаемо място на международната икономическа карта". Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров в словото си при откриването на 15-та юбилейна конференция и изложба „Каспийски нефт и газ" в Баку, Азербайджан.

Министър Димитров подчерта, че енергетиката и осигуряването на енергийни доставки за региона на Балканите и ЕС са сред нашите водещи приоритети. Той отбеляза, че със своето географско положение България може да предложи оптимални условия за транзита на каспийски енергийни ресурси към европейските потребители.

„Същевременно, в процес на подготовка и реализация са няколко стратегически транзитни енергийни проекта: нефтопроводът „Бургас-Александруполис", нефтопроводът „Бургас-Вльора", газопроводите „Набуко" и „Южен поток". От друга страна, българската икономика е едно от най-добрите места за инвестиции и бизнес в света. С тези си преимущества сме готови активно да участваме в развитието на енергийното сътрудничество", каза министър Димитров.

В 15-та юбилейна конференция и изложба "Каспийски нефт и газ" участват министри и ръководители от Русия , САЩ, страни от Европейския съюз, Израел, Казахстан, Турция и Грузия. В рамките на конференцията утре министър Петър Димитров ще направи презентация на тема „Енергийните потоци в Югоизточна Европа".

Утре предстои и среща между министър Димитров и министъра на промишлеността и енергетиката на Азербайджан Натиг Алиев. Очаква се по време на срещата да бъде подписан Протокол за намерение между МИЕ и Министерството на промишлеността и енергетиката на Азербайджан с клауза за започване на преговори между газовите компании на двете страни за доставка на природен газ.

При посещението в България на председателя на парламента на Азербайджан Октай Асадов, бе договорено създаване на съвместна експертна работна група в областта на енергетиката, а също и принципна договореност за доставка на природен газ в рамките на квотата на България за газопровода "Набуко". Доставката на природния газ до България ще бъде възможна не само чрез трансконтиненталния газопровод "Набуко", но и при изграждането на газопроводна връзка между гръцката и българската газопреносна система (газопровода TDI - Турция-Гърция-Италия), дори преди построяването на "Набуко".

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...