Димитров: Предлагаме оптимални условия за транзит на каспийски енергийни ресурси

521
Димитров: Предлагаме оптимални условия за транзит на каспийски енергийни ресурси

„За нас Азербайджан е неизбежен, прозрачен и предсказуем икономически партньор, с когото ни свързват традиционни ползотворни връзки. Нашето виждане е, че през последните години, благодарение на успешното си икономическо развитие, Азербайджан заема все по-осезаемо място на международната икономическа карта". Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров в словото си при откриването на 15-та юбилейна конференция и изложба „Каспийски нефт и газ" в Баку, Азербайджан.

Министър Димитров подчерта, че енергетиката и осигуряването на енергийни доставки за региона на Балканите и ЕС са сред нашите водещи приоритети. Той отбеляза, че със своето географско положение България може да предложи оптимални условия за транзита на каспийски енергийни ресурси към европейските потребители.

„Същевременно, в процес на подготовка и реализация са няколко стратегически транзитни енергийни проекта: нефтопроводът „Бургас-Александруполис", нефтопроводът „Бургас-Вльора", газопроводите „Набуко" и „Южен поток". От друга страна, българската икономика е едно от най-добрите места за инвестиции и бизнес в света. С тези си преимущества сме готови активно да участваме в развитието на енергийното сътрудничество", каза министър Димитров.

В 15-та юбилейна конференция и изложба "Каспийски нефт и газ" участват министри и ръководители от Русия , САЩ, страни от Европейския съюз, Израел, Казахстан, Турция и Грузия. В рамките на конференцията утре министър Петър Димитров ще направи презентация на тема „Енергийните потоци в Югоизточна Европа".

Утре предстои и среща между министър Димитров и министъра на промишлеността и енергетиката на Азербайджан Натиг Алиев. Очаква се по време на срещата да бъде подписан Протокол за намерение между МИЕ и Министерството на промишлеността и енергетиката на Азербайджан с клауза за започване на преговори между газовите компании на двете страни за доставка на природен газ.

При посещението в България на председателя на парламента на Азербайджан Октай Асадов, бе договорено създаване на съвместна експертна работна група в областта на енергетиката, а също и принципна договореност за доставка на природен газ в рамките на квотата на България за газопровода "Набуко". Доставката на природния газ до България ще бъде възможна не само чрез трансконтиненталния газопровод "Набуко", но и при изграждането на газопроводна връзка между гръцката и българската газопреносна система (газопровода TDI - Турция-Гърция-Италия), дори преди построяването на "Набуко".

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg