До 30 април в НАП се подава информация за доходите от спестявания на гражданите на ЕС

338
До 30 април в НАП се подава информация за доходите от спестявания на гражданите на ЕС

До 30 април банките и инвестиционните посредници (агент-платци) трябва да предоставят в Националната агенция за приходите (НАП) информация за доходите от спестявания на гражданите от ЕС, реализирани в България, съобщават от агенцията.

Това задължение произтича от Директива 2003/48/ЕС на Европейския съюз, транспонирана във вътрешното законодателство на България (с разпоредбите на чл. 143м до чл. 143у от ДОПК).

Договорени са и споразумения с десет зависими и асоциирани територии на Великобритания и Холандия и пет други държави, които са извън фискалната територия на ЕС, но са потвърдили, че ще прилагат предвидените в Директивата механизми. България е задължена да осъществява автоматичен обмен на информация по отношение на всички държави членки относно доходите от спестявания от източник в страната. Основата цел на Директивата е да се гарантира, че физическите лица, които получават доходи от спестявания от друга държава членка, ще бъдат облагани с данък в държавата, на която са местни лица.

Съгласно Директивата агент-платец е всеки местен стопански субект, който изплаща пряко или като посредник доход от спестявания (лихви) на физически лица с постоянен адрес в някоя от изброените държави или територии. Най-често това са банките и инвестиционните посредници, но кръгът на лицата, които могат да бъдат агент-платци, на практика е неограничен. Предоставяната информация съдържа данни за самоличността на притежателя на доходите, номера на банковата му сметка и размера на изплатените доходи от спестявания.

Агент-платците могат да предоставят информацията по електронен път, подписана с електронен подпис, както и на хартиен носител, в случаите, когато притежателите на доходи от спестявания са малък брой.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg