До 500 лева за първо дете в София, 1900 лева за трето

2368
До 500 лева за първо дете в София, 1900 лева за трето

© Pixabay

До 500 лв. еднократна помощ за раждане на първо дете в София, а за трето бебе да се дават до 1900 лв. 

Това предвижда програма за отпускане на еднократна финансова помощ за насърчаване на раждаемостта и отглеждането на деца, внесена за обществено обсъждане в Столичния общински съвет (СОС) от групата на „Патриоти за София“, съобщава вестник Монитор.

Помощта е обвързана с образованието на родителите. Вносителите предлагат да се стимулират родителите със средно и висше образование – бакалавър и магистър. За първо дете на хората със средно образование се предвиждат финансов стимул от 400 лв., за второ 700 лв., а за трето 1500 лв.


При висшистите със степен бакалавър еднократната помощ за първо дете да бъде 450 лв., за второ 800 лв., а за трето 1700 лв. Съответно за магистрите помощта е 500 лв., 900 лв. и 1900 лв. Всичко това би струвало на общината по 8.2 млн. лв. годишно.

По данни, цитирани в програмата, от 2012 г. до 2018 г. средно в столицата се раждат по 13 хиляди деца.

„Предвид ниската раждаемост, дори и в София, действителността у нас ни принуждава да търсим социални методи, чрез които да стимулираме семействата да имат повече деца. Голяма част от двойките не си позволяват да направят тази крачка или дори и да я направят, те се ограничават до едно, най-много две деца. Причината е проста - липса на достатъчно финансови средства, с които да задоволят нуждите на новия член на домакинството - вещи, необходими за бебето, мебели и др.“, се посочва в мотивите от необходимостта на програмата.

В момента кметството не стимулира финансово раждането на деца, а това се поема от държавата, която отпуска за първо дете 250 лв., за второ 600 лв., а за трето 300 лв. Новата програма обаче не цели да замести държавната подкрепа, а да я допълни.

„Програмата си поставя за цел да насърчи отговорното родителство, стимулирайки интелигентната раждаемост, т.е. семейства със средно и по-високо образование. Въвеждането на един подобен модел може да се разглежда и като конкретна мярка за борба с демографската криза“, се казва още в мотивите.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Анатема,безродници!
# 0
08:03 | 4 March 2020
Фандъкът пак роди.....нова простотия! И кой мислите,че ще се възползва !? Електоратът на ГРОБ -тези,които за две кебапчета гласуваха "по съвест"!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg