Доходите на физическите лица да се облагат с единна данъчна ставка от 10% от догодина

1055
Доходите на физическите лица да се облагат с единна данъчна ставка от 10% от догодина

От 1 януари 2008 г. доходите на физическите лица ще се облагат с единна данъчна ставка от 10 на сто. Това реши парламентът, който прие на второ четене промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Данъчната ставка за доходите на физическите лица в случаите на получаване на суми след изтичане срока на договора за застраховка "Живот", който е 15 или повече години, ще бъде 7 на сто от 1 януари 2008 г. Пет на сто ще бъде ставката на данъка върху облагаемите доходи от дивиденти и ликвидационни дялове в полза на местно или чуждестранно физическо лице от източник в България и на местно физическо лице от източник в чужбина.

Не бяха приети предложенията на Нено Димов (ДСБ), на Стефан Софиянски (БНС), на независимия депутат Мария Капон и на Мартин Димитров (ОДС) необлагаемият минимум за физическите лица за 2008 г. да бъде в размер на 220 лева на месец. Нено Димов каза, че
по разчети на Министерството на финансите за запазването на необлагаемия минимум са необходими 606 милиона лева.

Не бяха приети предложенията на опозицията за запазване на т. нар. семейно подоходно облагане. Нено Димов предлагаше местните физически лица, включително извършващите дейност като едноличен търговец, да могат да получават данъчно облекчение за
деца, като приспадат от сумата от годишните си данъчни основи, съответно 470 лева - при едно ненавършило пълнолетие дете, 940 лева - при две ненавършили пълнолетие деца, и 1512 лева - при три и повече ненавършили пълнолетие деца. Стефан Софиянски (БНС) предлагаше при едно ненавършило пълнолетие дете данъчното облекчение да бъде 450 лева, при две - 900 лева, и при три и повече ненавършили пълнолетие деца - 1350 лева.

Месечната данъчна основа за доходите от трудови правоотношения на лицата с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност ще се намалява с 660 лева, реши парламентът.

Сумата от годишните данъчни основи ще се намалява с направени през годината дарения. Сумата ще се намалява с до 5 на сто, когато дарението е в полза на юридически лица или институции, реши парламентът. Сред тях са здравни и лечебни заведения, специализирани институции за предоставяне на социални услуги, специализирани институции за деца, домове за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителска грижа. Предвижда се
данъчното облекчение да важи и за дарение, направено в полза на детски ясли, градини, училища, висши училища или академии, бюджетни предприятия, регистрирани в страната вероизповедания, специализирани предприятия или кооперации на хората с увреждания.

До пет на сто ще бъде облекчението и при дарения, направени на Българския червен кръст, културни институти или за целите на културния, образователния или научния обмен по международен договор, по който България е страна, на фонд "Енергийна ефективност", както и на комуни за лечение на наркозависими.

Нормативно признатите разходи за авторски доходи, лицензионни възнаграждения на артисти, на изпълнители, на занаятчии, както и за доходи от продажба на продукти от селското, горското, ловното и рибното стопанства ще бъде 40 на сто. 25 на сто ще бъдат нормативно признатите разходи за доходите от свободни професии или възнагражденията по извън трудови правоотношения.

Данъчната ставка за доходите на едноличните търговци ще бъде 15 на сто, реши парламентът. Не беше прието предложението на Светослав Малинов от ДСБ, което предвиждаше да не се облагат с данъци доходите на морски лица от работа на кораб, извършващ плаване извън териториалните води на България.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg