Доходността по 2-годишните ДЦК падна до ново историческо дъно

911
Доходността по 2-годишните ДЦК падна до ново историческо дъно

© Profit.bg

Доходността на одобрените поръчки на проведения на 4 юни от Министерството на финансите аукцион за продажба на 2-годишни държавни ценни книжа с падеж 2014 година достигна 2.01%, което е най-ниската стойност, постигната на всички проведени аукциони за емисията.

Среднопретеглената годишна доходност за одобреното количество от 20 млн. лв. е на исторически най-ниското ниво за лихвоносна облигация от отворен тип, предлагана на българския дългов пазар. За сравнение, при пускането в обращение на емисията през месец февруари т.г., одобрената доходност беше 2.36%, а на следващите два аукциона през март и април съответно стойностите бяха 2,11% и 2.20%. След този успешен аукцион общият обем на емисията в обращение достигна 110 млн. лева.

До участие в аукциона са били допуснати поръчки със съвкупна номинална стойност 59.45 млн. лв., в т.ч. несъстезателни поръчки със съвкупна номинална стойност 9 млн. лв. Постигнатият коефициент на покритие е 2.97. Средната цена на допуснатите до участие в аукциона поръчки е 100.23 лв. на 100 лв. номинал.

С най-голям дял придобити ДЦК са банките (52.50%), които традиционно имат интерес към по-късия край на средносрочния сегмент на дълговата крива.

Провеждането на аукциона съвпадна с официалното анонсиране в края на месец май 2012 г. от Европейската централна банка на Доклад за конвергенцията, информират от Министерството на финансите. Съгласно данните и изводите изнесени в документа, България изпълнява четирите критерия за конвергентност към Икономическия и паричен съюз. По отношение на критерия за ценова стабилност България е в една група с Швеция и Чешката република, в които 12-месечният среден темп на инфлацията е под референтната стойност. В останалите пет държави, разглеждани в Доклада инфлацията е много над референтната стойност.

В шест от осемте разглеждани в Доклада държави, сред които и България, стойността на дългосрочните лихвени проценти е под референтната база от 5.8% на критерия за конвергенция на лихвените проценти. За периода април 2011 г. - март 2012 г. дългосрочният лихвен процент за България е средно 5.3%, т.е. под референтната стойност от 5.8%.

Дългосрочните лихвени проценти се изчисляват на база доходността на 10- годишните представителни правителствени облигации на съответните държави. Според констатациите в Доклада, през последните години дългосрочният лихвен процент в България следва низходящ тренд, като в края на разглеждания период достигна рекордно ниското равнище от 5.1%. Спредът му спрямо доходността на облигациите в еврозоната се стесни значително през периода, тъй като по същото време средният дългосрочен лихвен процент в еврозоната се повиши.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg