Дончев: Президентът поиска цялата власт сега и безконтролно

749
Дончев: Президентът поиска цялата власт сега и безконтролно

Искам да изкажа благодарност към всички български граждани, които протестират без да нарушават обществения ред и към българските полицаи, които напоследък са подложени на огромно напрежение, но въпреки това си изпълняват службата, заяви на брифинг в министерски съвет вицепремиерът Томислав Дончев.

Вероятно очаквате огледална реакция на изявлението на президента, но няма да има такава. Няма да кажа, че правителството иска оставката на президента. Това би ни вкарало в глъбините на още по-тежка институционална криза, заяви Дончев.

Президентът има малко повече от година до края на мандата си. Аз държа той да си изкара мандата, въпреки че съм несъгласен с голяма част от тезите, които изразява публично.


Не очаквайте от мен и да хуля президентската институция или политика Румен Радев.  Ще си позволя само един кратък превод на казаното от него днес следобед.

Първо, кога правителство се превърна в мафия? То се превърна в мафия, когато прокуратурата повдигна обвинение на съветници на президента.

Второ, днес президентът поиска цялата власт, защото конституционната процедура следва служебно правителство без парламент.

Това правителство е единствената възможна политическа конструкция, която може да се сглоби в това народно събрание.

Като директен превод искането днес означава: Искам цялата власт в държавата сега и безконтролно. Това е свободен превод, уточни Дончев. Това обаче върви със споменаването на цели и програма защо. Ако някой иска да цялата власт да обяви защо и какво ще направи, каза вицепремиерът.

Дончев призова всички към малко повече мъдрост, особено политиците. Живеем в страна, където бурните емоции се разпалват лесно. Има точка, от която връщането назад е много трудно.

Иска да призова всички да пазим държавата, защото имаме само една държава. Който и каквито политически сметки да прави, призовавам да пазим държавата, завърши Дончев.

Бих искала да се обърна към всички граждани, които изпитват тревога от това какво предстои, при положение, че в момента се борим с тежка пандемия и в същото време трябва да отговаряме на социално-икономически нужди, които никой не може да предвиди, заяви на същия брифинг социалният министър Деница Сачева.

Нека да мислим за това не как да подкрепяме псевдопроека „Българско лято“, а да мислим за това какво ще направим с българската зима. До този момент не чуваме нито една визия за това какво следва след като подбуждаме всички тези метежи, погроми и протести.

Човек, който подбужда към протести, трябва да има ясен план за действие и да знае към какво води държавата. Политическият екстремизъм на Радев е опасен за държавата, каза Сачева.

Призоваваме за излизане от диалога с личните нападки и за възстановяване на институционалния диалог. Това, което се случва, тревожи всички разумни български граждани. Ако на някой демокрацията не му е по мярка, нека има доблестта да излезе и да каже това.

Президентът, както и всеки от нас от Министерския съвет, сме се заклели да пазим законите и конституцията на държавата.

Това правителство е законно избрано и в този смисъл призиви за метежи ми напомнят за други практики и друго време, каза Сачева. Искам да обърна внимание на факта, че президентът 24 часа не е намерил време и възможност да коментира новината, че успяхме да направим пробив и да влезем в чакалнята на еврозоната. Днес той дори намекна, че може би има и забележки към Европа, допълни Сачева.

Ние призоваваме към намаляване на напрежение и към разум и хладнокръвие и молим всички наши симпатизанти да не се поддават на провокации. Призоваваме и за уважение към институциите на България.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg