Дянков: Америка не ми липсва все още

1009
Дянков: Америка не ми липсва все още

Америка не ми липсва все още, каза пред БНТ вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков след завръщането си от САЩ. В продължение на една седмица пътувахме всеки ден в нов град, за да се видим с българските общности по източното крайбрежие на САЩ, видяхме се с над 2000 българи по време на срещите ни, съобщи той.

Новите технологии правят по-лесна връзката с приятели там. Това беше първото ми малко по-дълго работно посещение, така че нямах възможност да се виждам с приятели, допълни финансовият министър.

На въпрос какво не работи добре в Америка, Дянков отговори, че техните пътища не са кой знае колко по-добри от нашите. "В Ню Йорк има толкова дупки, колкото и у нас. Плевнелиев в тая област върви много добре и може и да надминем американците в следващите години. В Ню Йорк глобяват по улиците ако някой пуши, дори ако пушиш близо до обществените сгради. Рано е да се каже дали ще се върна в САЩ. В България има още много какво да се направи, за момента се фокусираме тук, семейството ми също е тук", посочи Дянков.

Той каза, че една от темите, които излиза извън Вашингтон, е откриването на повече консулски отдели, например във Флорида имало голям наплив на българи - между 60 000 и 120 000 са българите там. Дянков каза още, че там има смисъл да се мисли за отваряне на консулство.

"Другата тема, която вълнуваше българите е електронното преброяване и евентуално бъдещо електронно гласуване. Има 5 пилотни проекта за електронно гласуване. За следващите избори това е много по-лесен и верен начин за гласуване. В Ню Йорк има много български деца. На тях им трябва помещение, в което да се обучават. Две училища имаме в Ню Йорк, имахме срещи и с двете училищни настоятелства. Имахме разговори за по-специални учебници за българите в чужбина, които говорят втори и трети език, остава и българският, разбира се", подчерта Дянков и допълни, че в Лондон в последните години са създадени над 10 български училища.

Във връзка с Пакта за финансова стабилност, Дянков коментира, че днес от 14 ч. ще се срещне с групата на БСП и ще обсъдят Пакта за финансова стабилност. "Това да няма дефицити е политика, която БСП дълго време са се опитвали да водят. Интересно ни е по какъв начин те се отричат от миналото си. Убеден съм, че в страни, където е имало такъв процес, например в Германия, всички техни партньори са гласували за това. Това е добро не само за финансовата стабилност, но и за социалната стабилност. Убеден съм, че ще успея да ги убедя от БСП за пакта, поне здравомислещите в тяхната група. Голяма част от предложенията в пакта вече са факт. Очаквам разумът да надделее", заяви финансовият министър.

По темата за оставките, Дянков коментира, че проблемите трябва да ги решават заедно, "а не като изникне някой проблем и хайде някой да си отива". "Смисълът е не само финансовия министър да е виновен, ако има вина, а да си отива цялото правителство, ако има вина", уточни Дянков.

По отношение на минималната работна заплата (МРЗ), финансовият министър каза, че тази година няма да има увеличение, защото не е заложено в бюджета. Той уточни, че законът е такъв, той е приет вече, в следващата година ако има възможности може да залегне увеличаване на МРЗ.

"Понеже е година за избори, дайте сега да вдигнем всичко и да видим после как ще плащаме, това наследихме през 2009 година. 4 дни преди изборите тогава трябваше да плащаме. Миналия октомври не можехме да знаем какво ще стане в Близкия изток, защото част от увеличаването на цените е продиктувано от несигурносттатам. От тази гледна точка ако изникне някой проблем, работа на правителството е да има решения в годината, когато е възникнал този проблем. Световните тенденции са, че цените на горивата се увеличават, цените на храните се увеличават", заяви Дянков.

По отношение на следенето на цените на храните, Дянков коментира, че тази идея няма да помогне особено. "Има световна тенденция за увеличаване на цените на храните. За януари и февруари 2011 г. от 20 години не е имало такова увеличаване на цените на храните в света. На това се отговаря с дългосрочни планове на съответни политики. Не мисля, че една допълнителна агенция ще направи кой знае какво за решаването на този проблем", подчерта Дянков.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg