Дянков: Харесвам две неща в доклада за президента

1121
Дянков: Харесвам две неща в доклада за президента

Докладът очертава не само насоки за излизане на България от кризата, но и за това как тя трябва да изглежда след 5-10 години, заяви финансовият министър и вицепремиер Симеон Дянков, по време на представянето на доклада, поръчан от президента Първанов.

Харесвам две основни неща в доклада: излизането от кризата е свързано с провеждането на макроикономическа и фискална политика, разработена много добре в този доклад. Задачата минимум, която преследва и правителството, е разработването на балансиран бюджет, запазването на стабилността на българския лев, защото не трябва да забравяме, че се намираме във валутен борд, заяви финансовият министър.

Втората задача, която Дянков харесва е защитата на доходите, но не само на безработните, както е посочено в доклада, а той разширява предложението със запазването на работните места и създаване на нови. Това е залегнало като основна задача в програмата на правителството на Бойко Борисов, поясни Дянков.

По тези двете тези идеите на авторите на доклада и правителството съвпадат на 100 %. Министър Дянков посочи, че докладът прави крачка напред, като очертава направления за развитието на икономиката в по-дългосрочен план, за да не влезем в нова криза, едва излезли от тази.

Той смята, че най-интересното в доклада е главата за здравната реформа, докато другите глави, като тази за образованието не съдържат добре разработени мерки.

В частта за енергетиката не се посочва къде ще е България след пет години в този отрасъл.

Той се спря да данъчната проблематика. Има няколко не напълно развити тези - една от тях е от гледна точка на данъчната политика. Може би там щеше да има по-конструктивен дебат, ако беше написано, кога тези данъчни мерки могат да се приемат, заяви Дянков.

Дебатът за плоския данък е добре да го имаме, заедно с това колко би струвала една евентуална мярка от гледна точка на бюджета, заяви той. Понеже нямаме тези две квалификации, на мен ми е трудно да чета тези идеи като мерки, заяви той.

Ако бъде премахнат плоския данък и това влезе в една антикризисна програма, бих я нарекъл „Жан Виденов 2" , заяви той. Тя определено ще вкара българската икономика в процес на много тежка криза, която ще продължи с две години по-дълго отколкото аз се надявам, че ще излезем, каза той. Дянков смята, че за данъчни промени може да се мисли, след като се излезе от кризата.

Източник: БГНЕС, Снимка: БГНЕСФото

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg