Дянков пред "Ди Пресе": Европарите разглезиха Южна Европа

793
Дянков пред

Изпадналите в криза южноевропейски държави се държат незряло, казва българският финансов министър Симеон Дянков пред австрийския вестник "Ди Пресе",съобщи „Дойче веле". Според него "европейските пари са ги разглезили".

"Решението за създаване на еврозоната бе обосновано политически, а не икономически. И ако се хвърли един поглед назад, може и да се заключи, че това решение е било погрешно. Самият аз не споделям това мнение, но същевременно смятам, че са били допуснати някои пропуски, които сега трябва да бъдат наваксани - като например в сферата на статистическия надзор", заявява българският финансов министър. Той е убеден, че посоката, определена от фискалния пакт на Европейския съюз, ще доведе до значително облекчение на живота в следващите години - като основа за стабилно развитие.

Пактът всъщност би трябвало да помогне и в краткосрочен план, казва Дянков. След като бъде ратифициран от всички държави, на финансовите пазари би трябвало да се установи спокойствие. Но що се отнася до страните в криза, там нещата са по-сложни.

"Трябва да ни е ясно, че Гърция няма да успее да удовлетвори критериите за дефицита в обозримо бъдеще", прогнозира министърът, позовавайки се на обстоятелството, че Гърция вече пета година е в рецесия, а както се знае - щом рецесията продължи повече от три години, правителството губи контрола над събитията. В случая с Гърция това означава следното: процесът на реформи трябва да приключи в следващите една-две години, в противен случай отново ще има проблеми.

Министърът изразява и становището, че средствата, отпускани от Брюксел, са разглезили държавите от Южна Европа, които си мислят, че щом достатъчно настоятелно искат, в крайна сметка ще им се даде. "Напомнят на разглезено дете, което шумно иска още и още бонбони", казва Дянков, като посочва, че ако държавите от Средна и Източна Европа са свикнали да разчитат на себе си, то тези в Южна Европа разчитат на благотворителността на другите.

Тези държави често повтарят, че реформите ги изправят пред огромни трудности. Това наистина е така, но реформите са изпълними, както се вижда от случая с България, изтъква министърът. Той припомня, че и в България е имало протести и стачки, но те вече са прекратени. А Южна Европа очевидно не може да проумее факта, че зависимостта от чуждестранните пари отслабва собствените институции.

Дянков дава и един съвсем конкретен пример: през 2009 г. България е имала голям проблем с контрабандата на цигари и алкохол. След направените разследвания се установило, че 90 процента от контрабандните цигари пристигали от Гърция. С гръцките митнически власти били проведени много разговори, предложено било сътрудничество, но от това не произлязло нищо - гръцките институции просто не функционирали както трябва. И защо да контролираш границите, щом така и така получаваш пари от Брюксел, пита Дянков. Той заявява, че като финансов министър е зависим от митническите приходи, докато в Атина очевидно нещата не стоят така.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg