Е-управлението стартира с 14 услуги

1118
Е-управлението стартира с 14 услуги

Първите 14 електронни услуги, одобрени от Съвета по вписвания към министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков, са качени в интернет за обществено обсъждане.

Те могат да се видят на интернет страницата на министерството на адрес - http://www.mtitc.government.bg/page.php?category=562&id=4733. Това съобщиха от пресцентъра на ведомството,.

След приключване на общественото обсъждане услугите ще бъдат вписани в регистрите.

Действащите към момента електронни услуги на централни и общински администрации все още не са съобразени със законодателсвото в областта на електронното управление, отбелязват още от пресцентъра на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

14-те услуги са свързани с издаването на удостоверения за постоянен и настоящ адрес, за раждане, граждански брак, родствени връзки, за семейно положение, за наследници.

Това са едни от най-търсените услуги, свързани с данни от Единна система за гражданска регистрация и административно обслужване на населението (ЕСГРАОН) и след въвеждането им ще си спестим доста време и нерви, изразходвани за опашки по гишетар аргументират се от министерството. Е-услугите намаляват и разходите за държавната администрация.

Заявленията за услугите ще бъдат публикувани на сайта на МТИТС. Информацията може да бъде ползвана от институции или фирми, които в момента разработват административни електронни услуги. Така подготовката на много ведомства за включване към електронното управление ще бъде ускорена, допълват от министерството.

Създаване на електронно правителство изостава спрямо първоначално предвидения план. Първите 14 е-услуги бяха презентирани още преди година, а до края на 2010 г. се предвиждаше броят им да нарасне до 100.

Вчера правителството прие план за технологично, административно и финансово интегриране на Електронната съобщителна мрежа и Националната мрежа на държавната администрация. Решението за интегрирането им беше взето през септември м.г.

Управлението на единната национална мрежа за нуждите на държавната администрация бе възложена на ИА "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" с аргумента, че разполага с необходимите за това възможности и експертен капацитет.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg