ЕИБ ни отпуска 700 млн. евро за проекти по седемте оперативни програми на ЕС

367
ЕИБ ни отпуска 700 млн. евро за проекти по седемте оперативни програми на ЕС

Със 700 млн. евро Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще подпомогне изпълнението на проекти по седемте оперативни програми на ЕС, съобщиха от пресцентъра на МС. Програмите са "Транспорт", "Регионално развитие", "Околна среда", "Развитие на
конкурентоспособността на българската икономика", "Развитие на човешките ресурси", "Административен капацитет" и "Техническа помощ".

Правителството одобри днес проект на кредитно споразумение между България и ЕИБ. През последните 15 г. финансовата институция на ЕС е инвестирала у нас повече от 1.2 млрд. евро и е една от международните банки, подпомогнали сериозно процеса на присъединяването ни към Общността.

Кредитът ще бъде глобален структурен заем и средствата ще постъпват в централния бюджет. Те ще се изразходват централизирано, като са предназначени за подпомагане на
националното съфинансиране и префинансиране на оперативните програми, изпълнявани със средства от структурните и Кохезионния фонд на ЕС.

С предоставянето на този заем ЕИБ ще действа като потенциална съфинансираща структура на осигурени инвестиции в оперативните програми по Националната стратегическа референтна рамка, която е утвърдена от Европейската комисия.

Срокът на кредита ще е 25 г. със седемгодишен гратисен период. Средствата ще бъдат усвоявани максимално на 20 транша, а минималният размер на всеки транш ще е 30 млн. евро.

Със средствата от ЕИБ ще се финансират предимно стратегически инфраструктурни проекти с национално значение по ОП "Транспорт" и ОП "Околна среда".

Подборът, подготовката, обществените поръчки, изпълнението и наблюдението на проектите ще се определя в регулациите, приложими за Кохезионния фонд, Европейския фонд за регионално развитие, Европейския социален фонд и Европейския земеделски
фонд за регионално развитие.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg