ЕК: Българската разплащателна агенция е получила най-ниската възможна оценка

476
ЕК: Българската разплащателна агенция е получила най-ниската възможна оценка

Говорителят на Европейската комисия Майкъл Ман съобщи, че на българската разплащателна агенция е дадена най-ниската възможна оценка. Той обаче отрече писмото на Еврокомисията по този повод да има връзка със спиране на плащания или с предпазни клаузи, предаде БНР.

Оценка едно, каквато е била дадена на нашата разплащателна агенция от сертифициращия орган, не е най-високата, както твърди земеделският министър Нихат Кабил, а възможно най-ниската, защото, според оценителите, системата за директни плащания има сериозни недостатъци.

Установени са и слабости, свързани със средствата от фонда за развитие на селските райони, обясни Майкъл Ман по повод изпратеното до София писмо и добави: "Това няма нищо общо нито с предпазната клауза, нито със спрените плащания по САПАРД. Става дума за отделна процедура, която правим ежегодно във връзка с освобождаването на пари по тези сметки. Тя предвижда, ако бъдат установени слабости при изплащането на парите, в която и да е страна членка, да бъдат изисквани обратно вече изплатени средства. Това е нещо нормално, което правим доста често с различни държави", каза говорителят.

Той допълни, че в конкретния случай от България се очаква в срок от два месеца да отговори на поставените от комисията въпроси и да представи план за действие с конкретни мерки за коригиране на установените слабости. От компетентните органи в България се очаква още да поставят разплащателната агенция в 12-месечен изпитателен срок, в който тя трябва да реши съществуващите в момента проблеми.

Експерт от комисията обясни, че процедурата предвижда, ако слабостите не бъдат преодолени в този срок, сега действащият разплащателен орган да бъде закрит и на негово място да бъде създаден нов.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg