ЕК иска да й представим "План за действие" за преодоляване на проблемните области

423
ЕК иска да й представим

Европейската комисия ще поиска България и Румъния да разработят и представят до октомври тези година "План за действие" с конкретни мерки за преодоляване на т. нар. "проблемни области", съобщи за БТА източник от комисията, пожелал да остане анонимен.

Тези области, които са шест за България и четири за Румъния, бяха посочени в докладите на Европейската комисия за двете страни, разгласени в Европейския парламент през септември миналата година. В тези доклади комисията препоръча двете страни да бъдат приети в Европейския съюз на 1 януари 2007 г. въпреки наличието на такива проблемни области.

Исканите "Планове за действие" нямат връзка с информацията, която България и Румъния трябва да представят веднъж на шест месеца в изпълнение на механизма за контрол и сътрудничество, одобрен от Европейската комисия през декември миналата година, каза източникът.

По-късно днес работещите по докладите се събират пак, за да подготвят окончателните проекти, които до следобед трябва да са готови. В момента преобладава мнението, че в докладите, които трябва да бъдат огласени утре, е спазен един добър баланс между вижданията за по-внимателен и мек и по-твърд език.

Известни малки поправки очевидно ще има, но очерталият се вече баланс няма да бъде сериозно променен, добави източникът. Според него трима комисари застъпват мнението, че тонът на докладите трябва да е по-мек от очертаващия се до момента.

Източникът отказа да назове поименно тримата комисари, но според медийни информации това са Меглена Кунева (защита на европейските потребители), Леонард Орбан (езиковото многообразие) и заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ правосъдието, свободата и сигурността Франко Фратини.

В подготвяните доклади не става дума за налагане на предпазни клаузи, още по-малко за някакви финансови санкции.

В тях основно се отбелязва какво е свършено и какво не в "проблемните области" в областта на правосъдието и съдебната реформа, както и накъде да се насочат усилията занапред. Макар и накратко, се посочва как стоят нещата и в други области като земеделие, транспорт и други, отбелязва източникът.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg