ЕК ни отпуска 31 млн. евро по предходния финансов инструмент

331
Над 31 млн. евро безвъзмездно ще ни предостави Европейската комисия по преходния финансов инструмент, съобщават от правителствената информационна служба. МС предлага на Народното събрание за ратифицира Меморандума за разбирателство между България и ЕК за усвояване на помощта. Документът е подписан на 21 юни тази година.

Преходният финансов инструмент (ПФИ) ще се изпълнява в периода 2007 - 2010 година. Индикативният финансов ресурс за страната ни е 31,488 млн. евро и ще бъдат одобрени с решение на ЕК. През октомври ще бъдат обявени утвърдените проекти и окончателният размер на безвъзмездната финансова подкрепа.

Срокът за контрактуване на проектите е до 2009 г., а срокът за изпълнението им е до 2010 г. ПФИ е посочен в чл. 31 от Договора на за присъединяването ни към ЕС и предвижда подкрепа за институционално изграждане в секторите правосъдие и вътрешни работи, земеделие, финанси, вътрешен пазар, заетост, социална закрила и др.

Целта е да продължи предоставянето на финансова подкрепа на страната ни за по-нататъшно развитие и укрепване на административния и съдебния капацитет, за прилагане и привеждане в действие на законодателството на Общността. Тя ще е продължение на финансовата помощ, предоставена от предприсъединителните програми, се посочва в съобщението.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg