ЕК ни постави под мониторинг заради макроикономически дисбаланси

1102
ЕК ни постави под мониторинг заради макроикономически дисбаланси

България е една от шестте държави в ЕС, за които Европейската комисия е установила, че изпитват прекомерен макроикономически дисбаланс, се казва в съобщение на сайта на комисията.

Според ЕК България, Хърватия, Франция, Италия и Португалия са държавите, които изпитват прекомерен дисбаланс, а при Финландия, Германия, Ирландия, Холандия, Испания, Швеция и Словения има само "дисбаланс".

По тази причина комисията поставя под специален мониторинг всички държави, при които е открит някакъв вид нестабилност, като той ще бъде съобразен с вида и размера на дисбаланса. Наблюдението ще се осъществява чрез засилен диалог с националните власти посредством специални мисии и доклади за напредъка на отделните страни, се посочва още в съобщението.

Миналият ноември ЕК взе решение, че на 18 държави-членки трябва да им бъде направен подробен анализ за това дали изпитват макроикономически дисбаланс и ако това е така, колко сериозен е той. От тези държави, според комисията, само шест не изпитват проблеми с дисбаланса.

При Австрия, Естония, Белгия, Унгария, Румъния и Великобритания не е открит дисбаланс. Гърция и Кипър, където и в момента действат спасителни програми, не са включени в настоящия доклад на ЕК, посочва БГНЕС.

През март и април се очаква ЕК да проведе двустранни срещи с държавите-членки, на които ще бъдат обсъдени данните от доклада с местните власти в съответните държави. През април отделните държави-членки се очаква да представят съответните програми за реформи.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...