ЕК: Времена на евтини мобилни разговори в България

781
ЕК: Времена на евтини мобилни разговори в България

Българите говорят по мобилните си телефони на двойно по-ниски цени, в сравнение със средноевропейските. Това се посочва в новия, 15-и, доклад на Европейската комисия за напредъка на единния европейски пазар на електронни съобщения, съобщиха от пресцентъра на "Мобилтел".

Тези данни потвърждават констатацията на "Мобилтел", че България продължава да е сред европейските страни с най-евтини GSM-разговори.

Според доклада средната цена на дребно на минута разговор в страната е под 10 ст. или 5 евроцента (отбелязва се понижение от 2 ст. спрямо данните в 14-я доклад на ЕК), докато стойността за Европа e 13 евроцента.

По-ниски цени за мобилни разговори има единствено в Кипър - 4 евроцента, и в Латвия - между 4 и 5 евроцента.

Намалението на цените в България е в резултат от високото ниво на конкуренцията на българския мобилен пазар, постоянното преразпределение на пазарните дялове между трите мобилни оператора в страната и все по-атрактивните оферти, които се предлагат на крайния български потребител.

Актуалното състояние на цените между операторите (на едро) в България е свързано с още по-сериозно намаление от 67.5 на сто за периода 2008-2010 г. при средногодишен темп на понижение между 12-13 на сто за останалите държави на ЕС, като към юли 2010 г. те ще паднат под средноевропейските ценови равнища.

Средната цена за терминиране в мобилни мрежи съгласно 15-ия доклад е 6.71 евроцента. В края на периода на предвиденото намаление на цените на едро в България цената за терминиране в мобилни мрежи е фиксирана на 6.1 евроцента.

В доклада потвърждение намират и очакваните критики от страна на ЕК към превърналата се в хронична липса на конкуренция на пазара на фиксирани телефонни услуги.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg