Еколози настояват ЕК да не дава съгласие за строежа на АЕЦ "Белене"

378
Еколози настояват ЕК да не дава съгласие за строежа на АЕЦ

Европейски еколози ще настоят днес следобед пред Европейската комисия да не дава съгласие за строителството на АЕЦ "Белене". Делегацията им се води от бившият председател на Комитета за използване на ядрената енергия за мирни цели (КИАЕМЦ) Георги Касчиев.

На пресконференция тук Георги Касчиев, който бе представен като експерт по ядрени въпроси на Института за анализ на рисковете към Университета във Виена посочи, че строителството на Белене ще създаде "непоносими рискове за сигурността и околната среда".

Според него има "липса на оперативен опит с планирания за Белене ядрен реактор, липса на квалифициран персонал и на ефективна система за контрол, което ще доведе и до ниско качество на строителните работи". Ако се вземе предвид и високият сеизмичен риск около мястото за централата, както и ниската култура в областта на ядрената сигурност в България, това води до един извод: проектът (за Белене) не трябва да се изпълнява, каза той и изброи поредица от технически, икономически и политически съображения, поради които АЕЦ "Белене" не би трябвало да се строи.

Той и другите участници в делегацията - Хефа Шюкинг от германската екологична организация "Ургевалд", Ян Хаверкамп от Грийнпийс и Петко Ковачев от българската коалиция "Не на Белене!" ще настояват пред Европейската комисия да не дава съгласие за изпълнение на проекта за АЕЦ "Белене", за да не се улеснява получаването на заеми от ЕВРАТОМ и европейски банки за финансирането му.

Още не сме дали отговор по исканото от България становище за строителството на "Белене". Искаме да включим в този отговор и възраженията на противниците на централата. В тази връзка ще се срещнем днес с тази делегация. Очаквам отговорът на Европейската комисия до България да е готов до края на годината, заяви по-късно Феран Тараделас, говорител на комисаря по енергетиката Андрис Пиебалгс.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...