Елазаров: Икономиката се съживява

787
Елазаров: Икономиката се съживява

Икономиката се съживява, каза пред БНР изпълнителният директор на Софийската стокова борса Симеон Елазаров. Той прави анализ както на стоките и цените през изтеклата, така и на тенденциите през започналата година.

Според него тенденцията към повишаване цените на суровините е сигурен знак за начало на съживяване на икономиката.

Няма да има големи промени на цените на хранителните продукти, по-вероятно е гражданите да усетят промените на цените на парното и тока, смята той.

Кризата е един от факторите, които увеличават обема на сивата икономика и трябва да бъдат взети мерки в посока на ограничаването й. Сделките със зърно са особено интересни като развитие на нашия стоков пазар. Има малко такива сделки на борсата, повечето са на закритите и сивите пазари, каза той.

„Пазарните субекти все още не търсят борсата, живеят ден за ден. Когато те се стабилизират и започнат да градят стратегии за бъдещето, те неминуемо ще започнат да търсят борсата, тъй като тя е идеален инструмент за управление на риска от непредвидимата ценова конюнктура", смята той.

По въпроса за цените на горивата и металите, той смята, че ще има плавно поскъпване със съживяването на бизнес, включително и в България.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg