"Енел" възнамерява да инвестира 950 млн. евро в изграждането на нова мощност

398

"Енел" възнамерява да инвестира 950 милиона евро в изграждането на нова мощност, заяви Алесандро Боски - ръководител "Бизнес развитие" в ТЕЦ "Енел Марица Изток 3", цитиран от БТА.

ТЕЦ "Енел Марица Изток 3" е най-подходящото място за изграждане на нова мощност от гледна точка на експлоатацията на мини "Марица Изток", посочи Боски. По думите му оптималното решение е допълнителното изграждане на един 750-мегаватов блок.

Предвижда се експлоатацията на новата централа да започне през 2012 г. и да продължи 30 години. Около 25 на сто от производството на необходимото оборудване може да се поръча на български фирми.

От компанията предвиждат разкриването на 1500 допълнителни работни места.

Предпроектното проучване е завършено през януари 2007 г., а предстои изготвянето на Оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/. През март Министерството на околната среда и водите е одобрило писмо за инвестиционни намерения.

Той посочи, че според доклад на "Минпроект" мините имат резервен производствен капацитет за новата мощност.

Проектният капацитет - 750 MW /699 MW нетно/ обща мощност ще консумира около 7,5 милиона тона лигнитни въглища на година. По план са предвидени четири години за изграждане на новата мощност.

Сероочистващите инсталации, с технология с около 98 на сто ефективност, и електрофилтри ще бъдат използвани за намаляването на емисиите от серен диоксид и от прах под допустимите норми на Европейския съюз - съответно 400 и 30 mg/Nm3.

Емисиите от въглероден двуокис ще са по-ниски от тези в която и да е друга централа в България и в Югоизточна Европа, работеща с лигнитни или други въглища.

По думите на Алесандро Боски разширението на ТЕЦ "Енел Марица Изток 3", наред с изграждането на АЕЦ "Белене", ще бъде необходимо за покриването на растящото търсене на електроенергия в региона.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg