ЕП подкрепи присъединяването на България към Конвенцията за премахване на двойното данъчно облагане

438
ЕП подкрепи присъединяването на България към Конвенцията за премахване на двойното данъчно облагане

Европейският парламент (ЕП) одобри с 659 гласа "за", 5 "против" и 13 "въздържали се" присъединяването на България и Румъния към Конвенцията за премахване на двойното данъчно облагане. Според единствената поправка, приета от депутатите, настоящото решение трябва да влезе в сила в деня след публикуването му в Официален вестник на ЕС.

Актът за присъединяване на България и Румъния към ЕС от 2005 г. въведе опростена система за присъединяване на двете държави към конвенциите и протоколите, сключени от държавите членки на ЕС.

Вече не е нужно както в миналото да се договорят и сключват отделни протоколи за присъединяване към тези конвенции (което би означавало ратифициране от 27 държави). Член 3, параграф 3 постановява, че България и Румъния се присъединяват към тези конвенции и протоколи по силата на Акта за присъединяване.

За тази цел Съветът приема решение, за да определи датата, на която тези конвенции влизат в сила за България и Румъния, и за да извърши всички необходими промени в тези конвенции, необходими поради приемането на двете нови държави членки. Съветът действа по препоръка на Комисията след консултация с Европейския парламент.

На 17 юни Европейският парламент одобри с огромно мнозинство присъединяването на двете нови държави членки към Конвенцията от 23 юли 1990 г. за премахване на двойното данъчно облагане във връзка с корекцията на печалби на свързани предприятия.

В същото време депутатите призовават Съвета да отчете загрижеността на Парламента относно необходимостта да се сведе до минимум допълнителната данъчна тежест върху данъкоплатците.

Според първоначалното предложение на Комисията Конвенцията трябва да влезе в сила на 1 януари 2007 г. Според предложението в доклада на българския депутат от ЕП Мариела Величкова Баева (АЛДЕ) това трябва да стане в деня след публикуването на настоящото решение в Официален вестник на Европейския съюз.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg