ЕС приветства закриването на безмитните ни магазини

446
ЕС приветства закриването на безмитните ни магазини

Представителите на ЕС в страната ни приветстваха закриването на безмитните магазини и бензиностанции по сухопътните граници. Това решение подобрява репутацията на България по света, смята заместник-посланикът на САЩ Александър Караянис.

Закриването на безмитните магазини и бензиностанции по сухопътните граници е елемент от дългосрочните ни усилия за ликвидиране на всички възможности за използването на закона за реализацията на контрабандни схеми и за генерирането на средства в сивата икономика, които да бъдат преразпределяни, включително за политическа корупция. Министърът на вътрешните работи и председател на Комисията за превенция и противодействие на корупцията Румен Петков направи това заявление на откритото заседание на комисията с участието на дипломати от посолствата на страните от ЕС и САЩ, представители на Постоянното представителство на Европейската комисия и българските медии. На заседанието присъстваха министрите на финансите Пламен Орешарски и на държавната администрация и административната реформа Николай Василев, информират от МС.

Петков подчерта, че прекратяването на безмитната търговия по сухопътните граници е категорична стъпка, която съдържа безкомпромисността и методичността на антикорупционната политика, провеждана от правителството, и показва силата на държавата, подчинена на интереса на българското общество и на гражданите.

Румен Петков посочи, че в момента се формира работна група от представители на министерствата на вътрешните работи и на финансите, която в следващите три месеца ще направи оценка на законодателството по отношение на наказанията за търговци, търговски обекти и складове, които излизат извън рамките на закона при търговията с акцизни стоки. Ще зачестят и специализираните акции с участието на служители от МВР и МФ за контрол върху търговията с акцизни стоки.

Вътрешният министър заяви, че правителството прилага принципа на нулева толерантност към всички форми на корупционни прояви на всички нива в държавата. Нашето дълбоко убеждение е, че трябва да съществуват ясни граници на допустимо и недопустимо поведение, механизми, които да създават институционална и правна среда, недопускаща развитие на корупцията, както и обществена осведоменост за причините за корупцията и последствията от нейното съществуване, каза Румен Петков. През последните години в обществото се наложи нетърпимост към корупцията и нейните прояви, което намира израз и в действията на българските институции, подчерта той. Само за миналата година са подадени над 2300 сигнала от граждани, по повечето от тях са приключили проверките и са предприети съответните административни мерки и съвместни действия с прокуратурата, добави министърът.

Той посочи, че правителството на тройната коалиция е първото от началото на прехода, което се осмели да реши проблема с безмитната търговия с акцизни стоки и по такъв начин да демонстрира категорична политическа воля за отстраняване на всички предпоставки за контрабанда и на възможните форми за корупционни действия и практики.

Представителите на дипломатическия корпус и на неправителствения сектор бяха единодушни в подкрепата си за предприетата от управляващото мнозинство мярка.

Няма бързи решения на проблема с корупцията, затова трябва да кажа, че съм наистина впечатлен от това, което България е постигнала до този момент, заяви посланикът на Холандия Вилем Александер ван Ее.

Според заместник-посланика на САЩ Александър Караянис затварянето на безмитните магазини е демонстрация на политическата воля да се постигне ефективно правораздаване. „Поздравявам българското правителство за решителната мярка да закрие безмитните магазини. Това решение подобрява репутацията на България по света. Можете да служите за пример на Югоизточна Европа”, смята американският дипломат.

България решително е застанала на правилния път. Още веднъж благодаря за тази ваша ефективна политика, каза министър-съветникът в посолството на Германия Гудрун Щайнакер.

Според Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията такава стъпка поставя акцент върху равноправното третиране на българските граждани и бизнеса. Дългосрочен ефект тя ще има и върху районите, където се осъществяваше безмитна търговия. Там се създава култура на дребна контрабанда, която влияе на съзидателното предприемачество, с което иначе биха могли да се занимават българските граждани, смята той.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg