ЕС: Свиването на "сивата икономика" е един от първите резултати на България след членството

535
ЕС: Свиването на

Свиването на "сивата икономика" е сред резултатите, които експертите отчитат, анализирайки първите месеци на членството на България в Европейския съюз. Има промени в пазарите на наркотици и секс услуги, както и в пазара на крадени коли.

. Същото се наблюдава и при секс пазарът. Заради множеството мерки, предпрНаркопазарът се изменя от зониран и контролиран към "свободен", какъвто е западноевропейският моделиети през последните години, пазарът на крадени коли е свит.

Тези изводи са от последния анализ на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) "Организираната престъпност преди и след 1 януари 2007 година", представен и дискутиран на започналия днес във Велинград семинар за журналисти от водещи български печатни и електронни медии "България и Европейският съюз: предизвикателства на членството". Семинарът е организиран от Центъра за развитие на медиите с подкрепата на германската фондация "Конрад Аденауер".

Според старши анализатора от ЦИД Тихомир Безлов сред предизвикателствата пред България след 1 януари 2007 са ДДС- измамите и контрабандата с акцизни стоки. Като риск за страната бе посочена възможността ръководители на организираната престъпност да влеят бизнеса си в легалната икономика, като инструменти за това могат да са обществените поръчки и еврофондовете. Друг риск е тъй нареченият експорт на престъпност и срастването й с международни мрежи.

Предизвикателствата пред реформата в съдебната система и борбата срещу корупцията и организираната престъпност бе другата тема на семинара, по която говори Мариана Маринова от Върховната касационна прокуратура.

Обсъждани бяха и постиженията на българската разследваща журналистика като фактор за подобряване на работата на правоохранителните и правораздавателните органи.

Един от лекторите на семинара, който продължава и утре, е Ханс-Йоахим Фаленски - външнополитически съветник на групата на ХДС/ХСС в германския парламент.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg