ЕС: Свиването на "сивата икономика" е един от първите резултати на България след членството

568
ЕС: Свиването на

Свиването на "сивата икономика" е сред резултатите, които експертите отчитат, анализирайки първите месеци на членството на България в Европейския съюз. Има промени в пазарите на наркотици и секс услуги, както и в пазара на крадени коли.

. Същото се наблюдава и при секс пазарът. Заради множеството мерки, предпрНаркопазарът се изменя от зониран и контролиран към "свободен", какъвто е западноевропейският моделиети през последните години, пазарът на крадени коли е свит.

Тези изводи са от последния анализ на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) "Организираната престъпност преди и след 1 януари 2007 година", представен и дискутиран на започналия днес във Велинград семинар за журналисти от водещи български печатни и електронни медии "България и Европейският съюз: предизвикателства на членството". Семинарът е организиран от Центъра за развитие на медиите с подкрепата на германската фондация "Конрад Аденауер".

Според старши анализатора от ЦИД Тихомир Безлов сред предизвикателствата пред България след 1 януари 2007 са ДДС- измамите и контрабандата с акцизни стоки. Като риск за страната бе посочена възможността ръководители на организираната престъпност да влеят бизнеса си в легалната икономика, като инструменти за това могат да са обществените поръчки и еврофондовете. Друг риск е тъй нареченият експорт на престъпност и срастването й с международни мрежи.

Предизвикателствата пред реформата в съдебната система и борбата срещу корупцията и организираната престъпност бе другата тема на семинара, по която говори Мариана Маринова от Върховната касационна прокуратура.

Обсъждани бяха и постиженията на българската разследваща журналистика като фактор за подобряване на работата на правоохранителните и правораздавателните органи.

Един от лекторите на семинара, който продължава и утре, е Ханс-Йоахим Фаленски - външнополитически съветник на групата на ХДС/ХСС в германския парламент.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...