Еврокомисарят по регионална политика - на гости у нас по покана на Орешарски

373
Ерокомисарят по регионална политика на ЕС Данута Хюбнер беше отличена с почетно звание Доктор Хонорис Кауза на Университета за национално и световно стопанство. Хюбнер е на посещение в България по покана на министъра на финансите Пламен Орешарски.

Лекция на тема „Пътя, по който е поела Европа” изнесе Ерокомисарят по регионална политика на ЕС Данута Хюбнер, която е на посещение в у нас по покана на министърът на финансите Пламен Орешарки.

Основен акцент на академичното слово беше важността на образованието в процеса на глобализация и неговото значение за икономиката на Европейския съюз. Тя подчерта, че познанието е от ключов фактор за просперитета на всеки човек в бързо променящия се свят, като същевременно то е и основния двигател на всяка икономика. Г-жа Хюбнер допълни, че образованието трябва да е приоритет за всяка страна членка на ЕС.

Хюбнер заяви още, че най-големият актив на Европа са нейните граждани. Тя отбеляза, че глобализацията като процес носи много ползи, но те не са разпростират по-равно между отделните слоеве на населението. Единствено образованието може да осигури равни възможности и ползи от процеса. То е ключа към социална кохезия.

В рамките на своето слово Доктор Хонорис Кауза на УНСС Данута Хюбнер заяви още, че вече 50 години Европейският съюз осигурява мир и благоденствие на членуващите в него страни, като допълни, че пред ЕС остават още много задачи, които да изпълни. Тя отбеляза, че именно хората, които са учили най-дълго, или учат в момента, са настроени най-оптимистично за бъдещето на ЕС.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg