Европейските градове, включително София и Бургас, са добро място за живеене

457
Европейските градове, включително София и Бургас, са добро място за живеене

Европейските градове са добро място за живеене и повечето хора очакват градският живот да се подобри, сочи публикувано днес проучване на Евробарометър, предаде ДПА. В анкетата са включени българските градове София и Бургас.

Хората обичат да живеят в градовете и очакват подобряване на условията за живот и работа, се казва в проучването за качеството на живот в 75 града в Европейския съюз. Анкетата е извършена с 500 телефонни интервюта във всички столици в ЕС, а в по-големите страни са избрани по няколко града.

Бургазлии са по-доволни от софиянци, че живеят именно в своя град, показват резултатите. Най-доволни, че живеят в своя град, са хората в Грьонинген, а най-недоволни - жителите на Атина.

Градовете с най-добри възможности за работа са Прага, Копенхаген и Дъблин. По този показател София и Бургас са по средата. Най-много жители на Палермо, Неапол и Франкфурт на Одер намират за трудно намирането на работа.

Мнозина граждани в ЕС се безпокоят от безработицата, жилищните разходи и замърсяването на околната среда. "Това проучване показва, че по принцип хората са положително настроени към градския живот, но имат и тревоги. Резултатите ни дават насоки как да определяме различните политики в бъдеще", каза еврокомисарят за регионалната политика Данута Хюбнер.

Петте града първенци в обществения транспорт са Хелзинки, Виена, Рен, Хамбург и Мюнхен. София е почти на дъното - след нея са само два града в Италия и Кипър. Бургас е преди столицата ни, но отново в края на класираните градове.

Само в 11 града мнозинството от жителите са на мнение, че е лесно да намериш добро жилище на разумна цена. По този показател София и Бургас се нареждат един след друг в средата на групата от 75 града.

Проучването установява, че 62 града смятат замърсяването на въздуха за голям проблем, София и Бургас обаче не са от тях. София е най-недоволна от всички 75 града от зеленината в обществени паркове и градини.

В общи линии се установява доста високо удовлетворение в европейските градове по отношение на културните обекти, спортните съоръжения, здравните услуги и училищата.

Софиянци и бургазлии са сред най-недоволните от предлаганите им здравни услуги и от начина, по който градските власти изразходват финансите си. Освен това те рядко се чувстват сигурни в градовете си.

Европейската комисия отбелязва, че във връзка с резултатите от това проучване на Евробарометър трябва да се има предвид, че в много столици и големи градове са концентрирани общности от чужденците в дадената страна. Бургас и София са в челната десетка на градовете в ЕС, където чужденците са добре интегрирани.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...