Европейските инвеститори са доволни от условията за бизнес в България

412
Европейските инвеститори са доволни от условията за бизнес в България

За девета поредна година министри от правителството се срещат с представители на известни компании, инвестирали в България. Европейската кръгла маса на индустриалците е форум, обединяващ около 45 индустриални лидери, чиято цел е да се стимулира растежът на икономиките в Европа. Инвеститорите посочват проблеми, които пречат на бизнеса и дават препоръки за тяхното решаване.

“Мнозинството от инвеститорите в България са доволни”, подчерта на срещата Алекси Брунс, директор “Корпоративни връзки” в Солвей Соди. Заводът за калцинирана сода край Девня, един от най-големите в Европа, е собственост на белгийската компания Солвей.

 “Фирмите, обхванати в Европейската кръгла маса са тук, на тази среща, за да споделят своите най-добри практики както в социалната, така и в екологичната сфера”, подчерта още Брунс и посочи, че като европейски инвеститори в България “ние сме пряко заинтересовани да уловим каква е картината на бизнесклимата, състоянието на икономиката и нейното бъдеще.”

“Очевидно е, че присъединяването на България към Евросъюза създаде една специфична ситуация, която гарантира ускорение на реформите – посочи той. - Сега предизвикателството към България е едновременно да поддържа високи темпове на реформа както досега, а същевременно да засили и диалога с Европейската комисия по различни въпроси.

Вторият проблем е свързан с подобряването на законността, на върховенството на закона и на съдебната система в страната. Искам да спомена и два въпроса, които не са специфични за България, но които се отнасят до нея – това е въпросът с източниците на енергия, с енергетиката като цяло, изменението в климата и емисиите на въглероден двуокис. Това е едно предизвикателство както към европейската, така и към българската индустрия. И разбира се, инфлацията също е една тенденция, която натежава доста силно върху ЕС като цяло, включително и върху България.”

Според представителите на “Бритиш Американ Табако” много сериозен проблем в България е разширяването на сивата икономика в бранша, поради контрабандата на цигари без платено мито. Според тях прогнозно за 2007 г. българската хазна е загубила от това 200 млн лева. Затова са необходими законодателни промени, водещи до по-ефективни и строги наказания за контрабандисти и търговци на дребно.

От фармацевтичните компании Солвей фарма и Астра Зенека пък предлагат да се намали ДДС върху лекарствата в България, който е 20 процента и е сред най-високите в Европа.

Според компаниите-дистрибутори на горива ОМV и Shell България Законът за възобновяемите и алтернативни енергийни източници в България не отразява ангажиментите, които страната ни е поела към ЕС за въвеждането на биогорива. Предложението им е да се въведат данъчни облекчения за биокомпонента в горивата.

Премиерът Сергей Станишев вчера изрази удовлетворение от факта, че от година на година бизнесклиматът в България става все по-добър, и уточни:

“За мен е много важно в кратко време Народното събрание да приеме важни закони, внесени от българското правителство. Сред тях е Законът за обществените поръчки, който засяга цялостната бизнессреда и отношенията между държавата, институциите и бизнесорганизациите. Според мен този закон е много важна стъпка напред в създаването на ясни и добри правила за обществени поръчки, за ограничаване и на корупцията. Другият важен закон е законът за конфликта на интереси, който също поставя много високи изисквания към представителите на публичната власт. Освен това Законът за концесиите, който за първи път по-ясно очертава освен инструмента концесия и инструмента публично-частно партньорство.”

Източник:БНР, Снимка:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg