Facebook и МВР въвеждат системата „AMBER Alert – изчезнало дете“

825
Facebook и МВР въвеждат системата „AMBER Alert – изчезнало дете“

© Facebook

На пресконференция днес в ГДБОП Министерството на вътрешните работи и Facebook стартираха партньорската си програма „AMBER Alert – изчезнало дете“. „AMBER Alert – изчезнало дете“ е спешен сигнал, който полицията издава в случаи на изчезнали или отвлечени деца при опасност за здравето и живота им.

Участие в пресконференцията взеха главен комисар Ивайло Спиридонов – директор на ГДБОП, Красимир Ципов – зам.-министър на вътрешните работи, Емили Вачер – директор „Доверие и безопасност“ във Facebook, и Кристиан Парела – директор „Доверие и безопасност“ във Facebook за Европа, Близък изток и Азия.

„AMBER Alert – изчезнало дете“ е система, свързана с Facebook, която позволява органите на реда да издават сигнални съобщения, съдържащи актуална снимка и информация за изчезнало дете, до потребители, намиращи се в областта на издирване, предварително определена от полицията.

Facebook потребителите в този регион ще получават сигнала „AMBER Alert – изчезнало дете“ само ако са включили опцията за местоположение на устройството, с което ползват социалната медия.

Сигналното съобщение изглежда като обикновена публикация, като дава възможност за получаване на повече информация относно детето и споделяне, за да достигне до възможно най-голям брой хора. С повече от 2 милиарда Facebook потребители, системата ще бъде ефективен инструмент за намиране на изчезнали деца.

„В случай на издирвано дете най-ефикасното действие е да разпространим нужната информация до обществото колкото се може по-бързо. Уверени сме, че давайки точната информация на точните хора в точното време чрез системата „AMBER Alert – изчезнало дете“, ще успеем да съберем деца със семействата им по-бързо“, каза Емили Вачер, директор „Доверие и безопасност“ във Facebook.

България е едва петнадесетата държава в света, която въвежда „AMBER Alert – изчезнало дете“. Това се случва благодарение на ползотворното сътрудничество между специализирания сектор „Киберпрестъпност“ при ГДБОП-МВР и Facebook в контекста на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Партньорската инициатива е от изключително значение за точното и навременно разпространение на информация в случаите на изчезнали деца.

„От 2009 г. ГДБОП е контактна точка на Facebook за България. Работим по множество направления заедно, за да предпазим и защитим нашите деца. Уверени сме, че системата „AMBER Alert – изчезнало дете“ ще допринесе за това“, добави главен комисар Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Създайте идеалния климат у дома

Каквато и да е температурата навън и каквито и да са вашите...