Десетки малки месарници затвориха през последния месец в Пловдив. Някои се отказаха заради кризата, други стигнаха дъното след последния скок на свинското месо.

Тези, които все още са на пазара, казват, че не помнят толкова лоша година, въпреки че са в бранша от 20 години.

В столицата фалити на месарници няма, но търговците усещат, че част от клиенти намаляват потреблението. „Ако са си взимали килограм, сега взимат 700-800 грама”, казва Любомир Цанков - управител на магазин за месо.

От Асоциацията на месопреработвателите обясниха, че всеки производител сам ще реши с колко да вдигне цените, съобщи bTV.

„Освен да вървят нагоре цените, няма какво друго да очакваме, но точно с колко не е сериозно да се говори, защото аз съвсем условно казвам, че минимумът е 15%. Вече продуктите са по-скъпи, но на пазара не е така, тези цени ще излязат на пазара през октомври”, прогнозира Кирил Вътев от Асоциацията на месопреработвателите.

Междувременно животновъдите също обявиха, че са заплашени от фалит.

„Ние в това положение, в което се намираме, не можем да влезем в следващата зима. Фуражите, които бяхме подготвили за зимния период, ние ги храним в момента поради това, че е голяма суша”, заяви Бойко Синапов.

От министерството на земеделието успокоиха, че ще подкрепят сектора.

„Стартираме плащанията на глава добитък да не е от средата на декември, каквато е практиката, а от средата на октомври”, обяви Мирослав Найденов, министър на земеделието и храните.

Очаква се това да даде глътка въздух на родните производители.