Фалитите са се увеличили със 141% от началото на годината

1066
Фалитите са се увеличили със 141% от началото на годината

Със 141% се e увеличил броят на българските компании в открита процедура по несъстоятелност за първите девет месеца на 2009 г. От януари до септември тази година са регистрирани 239 несъстоятелности, което е значителен ръст спрямо 99 процедури за същия период на миналата година, съобщиха от Кофас България, част от международната компания Coface - лидер в управлението на кредитния риск. Изследването на несъстоятелностите у нас се изготвя от компанията от 2004 г. насам и следи развитието на всички регистрирани фирми в страната.

Традиционно най-рисковият сектор у нас - селското и горското стопанство - продължава да е начело по брой и по процент несъстоятелности за периода януари-септември 2009 г. с най-голям дял от 11.3%. Спрямо същия период на миналата година фалитите в отрасъла са нараснали значително - със 170%.

Второто място продължава да заема строителството с дял от 9.2% и ръст от 144%.

На трето място в класацията по несъстоятелност се нарежда търговията на дребно с разнообразни стоки с дял от 6.7%, следвана от транспорта с 6.3%.

В следствие на силното влияние на кризата в сектора на транспортните услуги броят на фалиралите компании се е увеличил драстично с 650% спрямо първите девет месеца на 2008 г. В челото на най-неустойчивите сектори за периода попада и изцяло нов сектор - сферата на услугите, свързани с административна и консултантска дейност, с дял от 6%.

Увеличаването на броя на несъстоятелностите е очаквано следствие от икономическата криза според анализаторите. Притеснителното според тях е навлизането през 2009 г. на нови сектори с компании в несъстоятелност.

Сред тях са минната индустрия, търговията на едро с машини и оборудване, услугите, свързани с медии, реклама и издателска дейност, услугите в сферата на туризма и развлекателния бизнес и др.

В географски план неблагоприятната икономическа обстановка също е осезаема и до края на септември 2009 г. вече има регистрирани несъстоятелности във всички 28 административни региони на България. За разлика от предишни години на „картата на несъстоятелностите" се появяват и Видин, Благоевград и Ловеч.

Начело, с близо 40% и 94 компании в несъстоятелност, продължава да е София град.

Далеч по-малък е делът от общия брой несъстоятелности на компании, базирани в Пловдив и Русе - съответно 7.5% и 5.9%. С равни дялове от 4.6% на четвърта позиция са Варна и Монтана.

Според анализа на Кофас България несигурната бизнес среда в момента предполага изключително задълбочена и внимателна оценка на риска от страна на компаниите. В резултат на това българските фирми пристъпват към събиране на вземанията си по извънсъдебен път и се възползват все повече от пълната гама услуги на Кофас България.

Експертите са категорични, че особено сега организациите следва да минимизират риска и да проучват предварително своите бъдещи партньори.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg