Financial Times: Младите бягат от България

1760
Financial Times: Младите бягат от България

Близо 70% от българите не са доволни от живота си. Нищо чудно тогава, че все повече хора напускат страната. Бягат най-вече младите и добре образованите. А всеки пети от 450-те хиляди завърнали се иска да отпътува отново, пише "Financial Times Deutschland ".

Ако българското правителство би искало да даде пример на младите хора в страната за отварянето към Европа, особено подходяща кандидатка би била Красимира Карамфилова: 23-годишното момиче е завършило политология и културология в Лондон, владее много езици и след няколко години в чужбина се връща да работи в България. Само че не след дълго й се приисква отново да замине, тъй като в България просто й е тясно. Както казва - цари масово бездействие. "Щом си недоволен, трябва да положиш усилия за промяна. Което обаче в България не се случва."

Карамфилова е от новото поколение емигранти. Докато през 90-те години от България излизат предимно икономически бежанци, прогонени от неконтролируемата инфлация и тежкото положение на пазара на труда, днес напускащите са добре образовани млади хора - макар да могат да си намерят работа и в родината. Това са хората, на които и след присъединяването на България към Европейския съюз развитието на страната им се вижда твърде бавно.

Факт - междувременно и в България има модерни магазини, изместили уличните пазари с маркови дрехи-менте от Турция, все повече хора могат да си позволят почивка в чужбина. Но най-вече тези, които са учили или работили в чужбина, са разочаровани след завръщането си. Надеждата, че страната ще изживее икономически и политически подем, не се сбъдва.

Според мнозина правителството на Бойко Борисов, дошло на власт преди две години с голям реформаторски ентусиазъм, изглежда недостатъчно убедително. Младите хора са изнервени най-вече от повсеместната корупция. Според индекса на антикорупционната организация "Трансперънси интернешънъл" България се класира по този показател най-зле от всички държави-членки на Европейския съюз. А както сочи изследване на Европейската банка за възстановяване и развитие - само 33 процента от българите са доволни от живота си.

Съвсем не само тежкото икономическо положение и ниското заплащане обаче са факторите, подтикващи хората да напускат страната. "В България не можем да гарантираме добро образование за сина ни, а и нямаме достъп до прилично здравеопазване", казва бизнесменът Любен Белов. Неговият бизнес е успешен, парите си влага в нови продукти в България. От миналата година живее със семейството си във Виена, откъдето има бърза и изгодна самолетна връзка с България.

Всеки пети от 450-те хиляди българи, завърнали се в родината си по време на икономическата криза, иска да отпътува отново. Както казва Карамфилова: "България не ми предоставя разнообразието, от което имам нужда".

Източник: Дойче веле

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Останал в България
# 0
14:07 | 7 July 2011
Краси, бихте ли споделила, дали вече сте разбрала кое е „Вашето общество” и в към какви по-конкретно са „стремежите” Ви? Защото фразата „българинът не иска да му се дава нещо истинско, не иска действителна промяна” звучи като „претенция”, че сте наясно както в какво се състои „действителната промяна”, така и от кого „се дава”. Може би сте забелязали нещо повече от бабите в тоалетните, на които им липсва английско възпитание?
Красимира Карамфилова
# 1
11:07 | 5 July 2011
Здравейте! Радвам се, че текстът е довел до някакви реакции, било то и 2 коментара в профит.бг. Към *(2) Според девойката можем да вземаме без да даваме, а?: Въпросът ми към вас е, с какво вие се борите за промяна в България? Не ви нападам, точно обратното. Всъщност бих се радвала, ако има такива хора. Престоят ми тук през последната близо една година обаче показва, че желанието за промяна е криворазбрано и извратено като целия начин на мислене на това, продължаващо да бъде, пост-тоталитарно общество. И да давам какво и на кого? Всички проведени избори през последните години ми показват единствено, че българинът не иска да му се дава нещо истинско, не иска действителна промяна, а просто се стреми към поредният човек, на който да прехвърли отговорността за собственият си живот. Как да дадеш нещо на някого, който не го желае? С удоволствие бих променила бабата в тоалетните на НДК, както и жената, от която си купувам кафе сутрин, но, за моя огромна жалост, не съм способна и извинете ме, че не искам да прекарам живота си изтърпявайки подобни хора. До *(1) Политолог: Всъшност преводът от Английски - Немски - Български обърква специалността. Политология, Медийни и Културни науки звучи по-правилно на български. Колкото до "претенциите ми", точно идеята, че даден стремеж е "претенция" е една от причините българското общество да не е "моето" общество. =)) Ако искате да продължим дискусията, може да ми пишете на k.karamfilova@gmail.com. С удоволствие бих продължила дискусията, ако имате силни аргументи. =)) Поздрави, Краси
Според девойката можем да вземаме без да даваме, а?
# 2
23:07 | 1 July 2011
Интересно ми е, как някой отива някъде, очаква нещо да стане в България без той да си мръдне и пръста за тази промяна, връща се, вижда че положението се променя бавно и недоволства срещу хората, които се борят тук да променят статуквото... Значи мога да вземам, без да давам, мога да мрънкам и да се оплаквам, без да мотивирам и насърчавам...?
Политолог
# 3
16:07 | 1 July 2011
"23-годишното момиче е завършило политология и културология в Лондон, владее много езици ...." да и имам и професията и претенциите на тая девойка!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg