Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България

515
Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България

Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чужда валута ‘BBB’ и дългосрочния кредитен рейтинг в местна валута ‘BBB+’. Fitch също така потвърди и тавана на страната ‘A-’ (A минус) и краткосрочния рейтинг ‘F3’. Перспективата остава стабилна.

Рейтингът на България продължава да бъде подкрепян от силния растеж. Ръстът на българската икономика през 2006 г. бе 6.1%, тласкан от вътрешното търсене. Инвестициите нараснаха на 32% от БВП (от 28% през 2005 г.), подкрепяни от притока на чужди капитали. Инфлацията бе умерено висока - 6.5% годишно през декември 2006 г., въпреки че алкохолът и цигарите допринесоха 2.8 процентни пункта за този ръст поради предприетото от България увеличение на акцизите, наложено от членството в ЕС през януари 2007 г. – сочат данните на Fitch Ratings.

От агенцията отчитат още, че ръстът на банковото кредитиране от 25% през 2006 г. допълнително е подкрепил вътрешното търсене. Заемите се увеличиха с 49% за корпоративни клиенти и с 40% за индивидуални клиенти през годината до м. май 2007 г., насърчавайки властите да обявят повишаване на изискванията за резервите, които трябва да влязат в сила през м. септември. Fitch споделя тревогата на властите по отношение на темпа на кредитния ръст, който изостря макроикономическите дисбаланси и повишава степента на излагане на потенциални шокове.

През 2006 г. България имаше фискален излишък от 3.5% от БВП. Брутният държавен дълг намаля до 21% от БВП (от 27% през 2005 г.), доста под ‘BBB’ медианата от 33%, докато сумата във фискалния резерв се увеличи до 12% от БВП (от 11% през 2005 г.) – отчитат от Fitch. В края на 2006 г. България бе нетен публичен външен кредитор с 22% от БВП. Властите прогнозират, че бюджетът ще остане с излишък до 2009 г.

От кредитната агенция изразяват безпокойство от размера на дефицита по текущата сметка на България, въпреки че преобладаващата роля на дългосрочния капитал при неговото финансиране е обнадеждаваща, като икономическият растеж и стабилните публични финанси продължават да подкрепят рейтинга.

Дефицитът по текущата сметка нарасна на 16.2% от БВП през 2006 г. от 12.2% през 2005 г. Притокът на недългови преки чуждестранни инвестиции е в размер на 9% от БВП през 2006 г., като финансира около 60% от дефицита, но брутният външен дълг нарасна на 84% от БВП в края на 2006 г. (от 67% през 2005 г.), доста над ‘BBB’ медианата от 39% - отбелязват от Агенцията за кредитен рейтинг.

Силният ръст на износа (до 28% в USD през 2006 г.) показва, че в икономиката няма криза по отношение на конкурентноспособността, а доминиращата роля на ПЧИ и по-дългосрочния дълг при финансирането на дефицита по текущата сметка вдъхват увереност. Официалните международни резерви се покачиха до 11.7 млрд. USD, като покриват внос за повече от 5 месеца и допълнително подкрепят валутния борд в страната.
Fitch очаква изискването за запазване на валутния борд да запази впечатляващата дисциплина на България по отношение на икономическата политика.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg