Fitch си отмъщава на България?

1675
Fitch си отмъщава на България?

Рейтинговата агенция Fitch понижи кредитния рейтинг на България до т. нар. степен "junk", която означава дълг с висок риск. Решението си агенцията обосновава със съществуващата опасност кризата в Гърция да окаже силно влияние върху банковия сектор в България.

Верижна реакция

Близо една трета от българските банки са собственост на "гръцки майки" като Националната банка на Гърция например, чиито разходи за финансиране се очаква да скочат. А това може да доведе до намаляване на печалбите и подкопаване на рентабилността и капитала на банките, което ще се отрази на българската икономика.

Според агенция Fitch от всички страни-членки на ЕС България има най-малък бюджетен дефицит, измерено по брутен вътрешен продукт. Въпреки това експертите твърдят, че съществувал риск фискалните прегрешения на Гърция да се отразят негативно върху банковия сектор на България.

Ответен удар?

В българското финансово министерство търсят други обяснения за понижението на кредитния рейтинг на България. Според тях ставало дума за ответен удар от страна на рейтинговата агенция Fitch, след като преди месец България прекрати договора си с агенцията, за да облекчи държавния бюджет със солидната сума пари, която се даваше на агенцията за наблюденията й в страната.

Агенция Fitch обаче не е единствената, която изразява опасения от верижна реакция на Балканите като последица от проблемите на гръцките финансови институти. Също агенция "Мудис" прогнозира, че българските банки ще усещат последиците от кризата в Гърция поне още една година.

Източник: Дойче веле

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

NICK
# 0
11:03 | 14 March 2010
ТУК НАКРАТКО ЩЕ ИЗЯСНИМ КАК ЛИХВИТЕ В БЪЛГАТИЯ СА ТАКА НЕРЕАЛНО ВИСОКИ ЗА РАЗЛИКА ОТ ЕВРОЗОНАТА . СХЕМАТА Е СЛЕДНАТА : - БАНКИТЕ "МАЙКИ" /ПРИМЕРНО - УНИКРЕДИТ-БУЛБАНК, ОББ, ПРОКРЕДИТБАНК РАЙФАЙЗЕН И МН.ДРУГИ/ В ЕВРОЗОНАТА ВЗИМАТ ПАРИЧЕН РЕСУРС ОТ ЕЦБ И БАНКАТА ЗА ВЪСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА 1% ПРОЦЕНТ . СЪЩИТЕ ТЕЗИ БАНКИ "МАЙКИ" ГИ ОТПУСКАТ НА СВОИТЕ ФИЛИАЛИ НА СТРАНИ ИЗВЪН ЕВРОЗОНАТА / В СЛУЧАЯ БЪЛГАРИЯ /КАТО ЦЕНАТА НА ТОЗИ РЕСУРС ВЕЧЕ Е ПОСКЪПНАЛ НА 5 до 15 % ПО РАЗЛИЧНИТЕ КРЕДИТИ .ВСИЧКО ТОВА СТАВА С МЪЛЧАЛИВОТО СЪГЛАСИЕ НА НАШИТЕ ЕВРО-"ПАРТНЪОРИ" И НАШИ ПОЛИТИЦИ. ЕТО КАК КОГАТО ВИ ОБЯСНЯВАТ ЧЕ БАНКИТЕ "МАЙКИ" НЕ ИЗТЕГЛЯЛИ СВОИ АВОАРИ ОТ КЛОНОВЕТЕ СИ В БЪЛГАРИЯ СА ЧИСТА ЛЪЖА. ТЕ ВСЪЩНОСТ ИЗТЕГЛЯТ СВОИТЕ ПЕЧАЛБИ ОТ "ПОСРЕДНИЧЕСКАТА" СИ ДЕЙНОСТ. КЛИМАТА И КОМФОРТА КОЙТО ИМ УСИГУРЯВА БЪЛГАРИЯ НЯМА АНАЛОГ ДОРИ В ДРУГИ БАЛАНСКИ СТРАНИ КАТО СЪРБИЯ ,СЛОВЕНИЯ И ДР. РАЗЛИЧНИ МЕДИИ КАНЯТ БАНКЕР ОТ ЕДНА ИТАЛИАНСКА БАНКА КОЙОТ... Прочитане на целия коментар НИ РАЗАСНЯВА КОЛКО БИЛ СКЪП РЕСУРСА И Т.Н. И Т.Н. ИСТИНАТА Е ЧЕЗИ БАНКЕРИ МНОГО ЛОВКО МАНИПУЛИРАТ АУДИТОРИЯТА И НЕЗАПОЗНАТИТЕ С ТЕЗИ ПОДРОБНОСТИ ИЗПИСАНИ ПО-ГОРЕ.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg