Фонд Енергийна ефективност кредитира проекти за 23 млн. лв.

615
Фонд Енергийна ефективност кредитира проекти за 23 млн. лв.

От началото на дейността си през 2005 г. досега Фонд „Енергийна ефективност" (ФЕЕ) е подкрепил чрез кредити и гаранции общо 116 проекта за инвестиции в енергийна ефективност, като общата стойност на направените инвестиции възлиза на приблизително 56 млн. лв. Средствата, предоставени за петте години от ФЕЕ като кредити на общини, компании, болници и университети, възлизат на 23.3 млн. лв.

Най-много кредити са получили общините - общо 39 кредита за въвеждане на мерки за енергийна ефективност. На малки и средни предприятия са дадени 35 кредита, а 11 са предоставени на болници и университети. От 2005 г. досега ФЕЕ е осигурил гаранции на общо 31 проекта на стойност 21.8 млн лв.

До края на юли 2010 г. Фонд „Енергийна ефективност" вече е изпълнил на 92% годишната си цел за подкрепени проекти чрез кредити или гаранции, като са финансирани или гарантирани инвестиционни инициативи на стойност 11.7 млн лв. Финансираните чрез 8 кредита проекти възлизат на 2.06 млн лв, като са гарантирани също 8 проекта с размер 9.6 млн лв.

През първото полугодие на 2010 г. приоритет на ФЕЕ е подкрепата на проекти чрез гаранции, което позволи напълно да се усвоят средствата за гарантиране на инвестиции в енергийна ефективност, предоставени от Световната банка.

Фонд „Енергийна ефективност" (ФЕЕ) е единствената специализирана финансова институция за финансиране на проекти в областта на енергийната ефективност. Създаден е през 2005 г. със Закона за енергийна ефективност, като юридическо лице независимо от държавните институции, като оперативното му управление се осъществява от избран чрез тръжна процедура фонд мениджър - консорциумът Еконолер-ЕнЕфект-Елана.

Средствата за фонда са дарени от Глобалният Екологичен Фонд на ООН, администриран от Световна банка, както и от правителството на Австрия, правителството на България и от частни български дарители.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg