Фонд РПИ инвестира близо 3.6 млрд. евро в републиканската пътна инфраструктура

402
Фонд РПИ инвестира близо 3.6 млрд. евро в републиканската пътна инфраструктура

До 15 юни междуведомствена експертна група трябва да подготви предложения за промени в нормативната база, свързани с управлението на републиканските пътища. Тя се създава по инициатива на вицепремиера Меглена Плугчиева. Целта е предприемането на спешни структурни и управленски мерки за преобразуване на Фонд „Републиканска пътна инфраструктура” (ФРПИ) в специална административна структура към Министерския съвет.

Очаква се до 2013 г. при добри процедури за управление и контрол ФРПИ да инвестира в републиканската пътна инфраструктура близо 3.6 млрд. евро.

В работата си междуведомствената група ще се съобрази с препоръките на Европейската комисия, съдържащи се в доклад на вицепремиера Меглена Плугчиева и с мерките в плана за действие за укрепване на системите за финансово управление и контрол във ФРПИ.

Двата документа бяха представени днес на заседанието на правителството от заместник министър-председателя. Тази седмица тя проведе консултации с представител на ЕК, в които участваха министрите на финансите, на регионалното развитие и благоустройството, ресорните заместник-министри на транспорта, на регионалното развитие и благоустройството и на финансите.

В доклада се посочва, че е необходимо приемане на пакет от мерки, насочени към подобряване на административно-управленската структура на фонда и системите за вътрешно управление, наблюдение и контрол. Те ще са в съответствие с Плана за действие, който е в процес на съгласуване с Европейската комисия.

В анализа представен от вицепремиера Меглена Плугчиева се изтъква, че новата специална административна структура трябва да има силен и професионален мениджмънт. Работата на ръководителя й ще бъде подпомагана от чуждестранен съветник, който ще съдейства за укрепване на административния капацитет на ведомството и постигането на по-голяма прозрачност в управлението. Предвижда се към новата административна структура да бъде създаден Надзорен съвет, в който ще има представител и на неправителствения сектор. Целта е укрепване на системите за финансово управление и контрол.

Намирането на спешно решение за ФРПИ ще подпомогне „отблокирането” на спряното сертифициране на разходи по текущите проекти по ИСПА, на които възложител е фондът, както и сключването на договори по проекти от оперативните програми „Транспорт” и „Регионално развитие” с бенефициент ФРПИ, се подчертава още в доклада на заместник министър-председателя.

Междуведомствената експертна група ще се ръководи от директора на дирекция „Икономическа и социална политика” в Министерския съвет Цвета Каменова. Членове ще са представители на министерствата на финансите, на транспорта, на регионалното развитие и благоустройството, на заместник министър-председателя, отговарящ за управлението на европейските фондове, на Фонд „Републиканска пътна инфраструктура”, на дирекциите „Правна” и „Икономическа и социална политика” в МС.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg