Гагаузов: Сигурността на Бургас-Александруполис ще е на много високо ниво

411
Гагаузов: Сигурността на Бургас-Александруполис ще е на много високо ниво

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов и министърът на вътрешните работи Румен Петков обсъдиха с представители на Общинския съвет в Бургас и зам.-кмета на града Венелин Тодоров проекта за изграждане на петролопровода “Бургас – Александруполис”.

Представителите на Комисията от Общинския съвет в Бургас за преговори за регионалното значение на проекта представиха пред двамата исканията на обществеността в Бургас и региона за защита на интересите на населението при проектирането, изграждането и експлоатацията на петролопровода.

Около три теми се обединиха представителите на държавната и на местната власт. Това са екологични гаранции и гаранции по сигурността при изграждане и експлоатация на съоръжението, разпределение на част от таксите, които ще се получават от транзита на суровия петрол и ангажиментите при строителството и експлоатацията да участват български фирми. Министър Гагузов каза, че българската страна ще участва в целия процес по транзитирането на петрола от Русия, включително и в превоза, като дейностите ще се възлагат чрез търгове.

Той припомни, че Международната проектна компания ще бъде регистрирана в страна член на ЕС, но дъщерното за България дружество ще е регистрирано в Бургас, което означава, че в общината и за региона ще остават приходите от дейността на дъщерното дружество. Представителите на общинския съвет в Бургас поставиха проблема с липсата на морски аварийно –спасителен отряд в Бургас.

Министър Гагаузов заяви, че пред обществеността в Бургас, пред екологични организации и журналисти ще бъдат представени подробно проектите за изграждане на буйовите терминали (разтоварването на тях става, след като танкерът е ограден и не се допускат разливи ) и припомни, че за строителството на съоръжението ще се използват най-модерните световни технологии.

Според министър Гагаузов, възможно е част от транзитните такси, които ще получава България след старта на проекта – между 35 и 50 млн. долара годишно да се разпределят за Бургас и региона и средствата да се влагат в подобряване на инфраструктурата и екологията. По Оперативна програма “Регионално развитие”, приоритет “Градско възстановяване” Бургас има възможност да защити и изпълни проекти на стойност 40 – 50 млн. евро за периода 2007 – 2013 г., припомни министърът и заедно с приходите от петролопровода, в региона могат да влязат сериозни инвестиции за инфраструктура и екологични проекти.

Министър Гагаузов съобщи, че след структурирането на Международната проектна компания и началото на строителството на тръбопровода в България, държавата ще поеме ангажимента за изграждане на съпътстваща инфраструктура. Тежката строителна техника няма да повреди пътищата в региона и да застраши домовете и имотите на хората.

Министърът на вътрешните работи Румен Петков увери представителите на общинския съвет в Бургас, че сигурността на съоръжението ще е на много високо ниво. Имаме подписани споразумения за това с гръцките и руските власти, припомни министърът на вътрешните работи.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg