Германски фирми предвиждат повече инвестиции у нас

758
Германски фирми предвиждат повече инвестиции у нас

Членовете на Германско-българската индустриална и търговска камара /ГБИТК/ очакват през тази година да бъдат разкрити повече работни места, да направят повече инвестиции и да имат по-големи обороти, съобщи на пресконференция Митко Василев - главен управител на камарата.

Той представи данни от анкета на организацията сред нейни членове. Изследването се прави от 2005 година. В тазгодишното проучване са участвали 68 фирми. В камарата членуват около 450 фирми.

Близо 42 на сто от членовете на камарата желаят да увеличат броя на служителите си. Досега германските компании са открили в страната около 50 000 работни места.

Една трета от фирмите планират да инвестират повече през тази година, а 20.9 на сто ще намалят вложенията си.

58.2 на сто от анкетираните отчитат ръст на продажбите, а 13.4 на сто се опасяват от спад в приходите.

По данни на германската статистика през 2010 г. спрямо предходната има ръст от 22.5 на сто на стокообмена до 3.9 млрд. евро, при 3.3 млрд. евро през 2009 година. 33.3 на сто е ръстът на българския износ за Германия, а на вноса от Германия - 15 на сто.

До 2015 г., ако България излезе от кризата, се очаква удвояване на стокообмена спрямо 2009 г. и удвояване на германските инвестиции у нас.

Василев съобщи, че камарата работи за привличането на германски компании от мебелната, текстилната и ВЕИ-промишленост да инвестират у нас.

Германските компании определят като много добро състоянието на данъчната тежест в страната, а отношението към данъчната система варира от добро до задоволително. Една от пречките пред германския бизнес е забавянето на връщането на ДДС.

Политическата стабилност е оценена като добра, а правната сигурност - задоволителна.

Масовата оценка на германския бизнес по отношение на коректността при разплащанията е задоволителна. Според германските делови среди има какво още да се желае в борбата срещу корупцията. По въпроса за квалификацията на работна ръка и разходите за нея оценките са задоволителни.

Германските компании смятат, че България трябва да положи повече усилия за подобряването на ефективността на управлението, на инфраструктурата, правната система и борбата с корупцията.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg