Германски журналисти: Импийчмънтът е проява на лош стил

799
Германски журналисти: Импийчмънтът е проява на лош стил

Проява на лош стил, опасно заиграване, обречена политическа маневра - това са част от определенията, които дават на процедурата за отстраняване на Първанов двама германски журналисти, запознати с българските реалности.

Кореспондентът на радио Дойчландфунк Дирк Ауер е директен в оценката си за така наречения "импийчмънт". Според германския журналист причината, довела до искането за прекратяване на президентските правомощия, както и самото искане е: "Проява на лош стил и от двете страни. Лош стил е да публикуваш стенограма от разговор в интернет. Но лош стил е и целият този импийчмънт. Все пак става дума за президента на тази държава. Честно да ви кажа нямам никакво желание да се занимавам с този въпрос", казва Дирк Ауер.

Колегата му Франк Щир не избягва темата - наскоро той публикува статия в берлинския вестник "Тагесшпигел", в която разказа на читателите си за скандала, занимаващ българските политици и общественост от няколко седмици насам. Какво постигна правителството на Бойко Борисов в крайна сметка? Според Франк Щир: "Това е голяма политическа грешка. Бойко Борисов се хвана на въдицата на Яне Янев, който впоследствие оттегли подкрепата си за така наречения импийчмънт.

Така че в крайна сметка единственото, което постигна правителството на Бойко Борисов, е няколкоседмично занимание с политически театър", казва германският журналист Франк Щир.

Според него дори парламентът да беше приел искането за освобождаване на Първанов от президентския пост, то не би могло да получи подкрепата на конституционните съдии: "Проблемът е в мотивите. Фактът, че президентът е публикувал стенограмата от разговора си с финансовия министър, може да бъде поставен морално и политически под въпрос. Според много експерти обаче в Конституцията няма текст, който да се отнася до такъв случай. Така че мотивите, подписани от 162-мата депутати, са доста проблематични.

Искане за освобождаване на държавния глава от правомощията му може да бъде повдигнато само при явно нарушаване на Конституцията", припомня германският журналист Франк Щир. И той, и Дирк Ауер са категорични: така нареченият импийчмънт е политическа маневра, чиято цел не е точно президентството: "Налице са предположения, че в случая става дума за отвличане на общественото внимание от неразрешените проблеми", казва кореспондентът на радио Дойчландфунк Дирк Ауер. На същото мнение е и колегата му Франк Щир: "Търси се сблъсък с политическия противник, за да се отклони вниманието от истинските проблеми на страната, като например реформата в здравеопазването, пенсионната система. Това са все отрицателни точки за правителството", казва Щир. Възможно ли е да се разрази подобен скандал в страна като Германия например?

Според Дирк Ауер "там биха оставили този въпрос на съдилищата. Като цяло обаче става дума за друга политическа култура, която е по-малко персонифицирана и по-малко насочена към произвеждане на скандали." И според Франк Щир политическият скандал, разиграващ се в момента в България, не би могъл да се случи в Германия: "В този вид - не. И в Германия политиците се впускат в спорове, когато нямат отговор на прагматични въпроси. Но трудно бих могъл да си представя, че в Германия би могло да се стигне до такъв деструктивен двубой между държавните институции", казва германският журналист Франк Щир.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg