Германските инвеститори ни сложиха оценка 4.6

770
Германските инвеститори ни сложиха оценка 4.6

Изследване, проведено от Германо-българска търговско-промишлена камара (ГБИТК), показва спад в стокооборота между двете държави.

На над 4 млрд. евро е възлизал стокооборотът между България и Германия през 2008 г., а през 2009 г. е намалял до 3.3 млрд. евро. С около 30 процента е намалял износът на Германия към България, докато износът на България към Германия е намалял само с 2 на сто, посочи главният управител на организацията Митко Василев на пресконференция. Въпреки това България има негативно търговско салдо до около 600 млн. евро.

Общата оценка, която германските инвеститори дават на бизнес средата в България, е 2.4 по немската система, което отговаря на 4.6 по българската система. Според изводите от анкетата германският инвеститор в България не очаква подобрение на българската бизнес среда.

26.5% от германските предприятия в България възнамеряват да увеличат броя на заетите, а всяка четвърта фирма се опасява, че ще трябва да намали числеността на работната ръка.

Германците са по-оптимистични за развитието на собствените си предприятия, отколкото за развитието на инвестициите си в нашата страна. 79 % от участниците в анкетата не очакват подобрение на икономическата обстановка в страната, като всеки четвърти прогнозира влошаване на конюнктурата. По отношение на собствените си предприятия 45 % вярват, че състоянието на фирмите им ще се подобри през 2010 г., а само 12 % се опасяват, че то ще се влоши. 45% от фирмите са убедени, че ще могат да увеличат продажбите си, въпреки напрегнатата бизнес среда в страната, като само 12 % се опасяват от спад на оборота.

Независимо от проблемите обаче германските инвеститори са доволни от избора да влагат средства именно в България. Като най-голям проблем те определят корупцията.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg