Година и половина след приемането в ЕС- какво мислят българите

330
Година и половина след приемането в ЕС- какво мислят българите

В отговор на тези въпроси е представен националният анализ на резултатите от редовното проучване на Евробарометър през пролетта на 2008 г. Периодът, през който са проведени анкетите в България (25 март – 7 април 2008 г.) съвпада с динамични събития, свързани със спирането на еврофондовете, а също и с политически сътресения и рокади. Те се отразяват наобщественото мнение по най-важните въпроси, които вълнуват българите, както и по тези за евроинтеграцията и за бъдещето на ЕС.

Най-неудовлетворени от всички европейци остават българите(59%). Въпреки това, от края на 2006 г., се наблюдава макар и слаба, но трайна тенденция удовлетвореността им постепенно да нараства. През пролетта на 2008 г. тя достига на-високите си стойности от 40%, което е ръст с 2 пункта от есента на 2007 г.. Това развитие на мненията би могло да се свърже с положителния ефект от членството в Съюза.

Мнозинството от българите изразяват подкрепа към членството на страната си в ЕС (51%), което е характерно и за средния гражданин за ЕС (52%). Тази подкрепа е по-умерена спрямо общественото мнение в Румъния (64%) и Полша (65%), които водят листата на новите държави-членки.

За първи път българите, които поддържат мнението, че страната им е спечелила от членството си в ЕС нямат мнозинство (47%, – 5 пункта), а негативните оценки достигат най-високите си стойности от 23% (+9 пункта). Като причини за това би могло да се изтъкнат финансовите санкции, наложени от Европейската комисия.

Вероятно точно тази неудовлетвореност прави българите по-устойчиви към новата икономическа среда и не предизвиква у тях толкова силна тревога от галопиращите цени и финансовата криза, характерна за техните съграждани в другите държави-членки на ЕС (най-вече в „старите").

В едногодишна перспектива българите предвиждат, така както и през есента, запазването на статуквото относно икономическата ситуация в тяхната страна (39%), докато средният гражданин на ЕС вече е убеден, че икономическата ситуация в страната му през идната година ще се влоши (+20 пункта, 46%).

По-малко от запитаните в България (40%), отколкото средно за ЕС (45%), смятат, че ситуацията в тяхната страна се развива в грешната посока. Близо половината от анкетираните (47%), но по-малко, отколкото в ЕС27 (52%) изразяват мнение, че покупателната им способност през последните пет години е намаляла.

Под непосредственото влияние на актуалните събития в България загрижеността в страната от престъпността, която бе един от най-важнитепроблеми за хората през пролетта, бележи нов скок (+13 пункта) и достига най-високите си стойности за Евробарометър (36%) от 2004 г. досега. От всички страни, само в Ирландия, Хърватия и Великобритания има по-голяма тревога от престъпността, докато в съседна Румъния тя е намаляла (-6 пункта, до 16%) и представлява значително по-малък проблем.

Поради това, че загрижеността от престъпността в България е най-голяма,убеждението на хората в страната, че именно борбата с престъпността трябва да е най-важният приоритет за ЕС, е нараснало с 16 пункта (до 41%). За първи път тя измества от първото място досегашното разбиране, че институциите на Съюза преди всичко трябва да акцентират на социалните проблеми (39%). Средният гражданин на ЕС също поддържа подобна теза, но опазването на околната среда (33%) е еднакво важно за него.

Недоверието към българските политически институции достига най-високите си стойности, откакто България е членка на ЕС – за партиите - 83% (+5 пункта), за парламента - 79% (+6 пункта) и за правителството – 73% (+ 6 пункта).

В същото време българите изразяват по-позитивно и по-активноотношение към институциите на ЕС. Колебаещите се отговори намаляват и доверието на българските граждани вече е ясно заявено, както към Европейската комисия (51%), така и към Съвета на ЕС (47%), и към Европейската централна банка (48%). За разлика от ЕС, където Европейската комисия губи доверието на мнозинството (-3 пункта, 47%), в България то се засилва (+5 пункта) и достига най-високите си стойности, откакто страната е членка на ЕС.

От всички запитани за Евробарометър, българите демонстрират най-малко доверие (25%) и най-силно недоверие (65%) към полицията в своята страна. От всички държави, единствено в България и в Унгария армията не се ползва с доверието на мнозинството от гражданите.

За първи път Евробарометър регистрира толкова високо доверие и толкова малко недоверие към Европейския съюз сред българите. Близо две трети от тях сега споделят своето доверие към Съюза (+5 пункта, 63%), а едва всеки пети от запитаните (19%, -4 пункта) изразява недоверие към него. Заедно с ирландците (19%) и малко след естонците (17%), българите са едни от тези, които изразяват най-малко недоверие към ЕС.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg