Готвачите в ресторантите - само с диплома

1150
Готвачите в ресторантите - само с диплома

Искаме да сложим ред в ресторантите по отношение на хората, които могат да приготвят храна. В европейските страни без тапия и необходимата практика не може всеки да готви в ресторант.

Това каза изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Йордан Войнов и допълни, че у нас това е масова практика. Според него по морските курорти 90 % от готвачите са без необходимата квалификация. Без образование и професионални умения няма как да се спазва хигиената на хранене, смята Йордан Войнов.

В европейските страни хора без необходимия ценз в кухнята могат да работят само като хигиенисти. Искаме да сложим ред и в това направление. Във Франция е посочено, че след като изкараш основно образование за готвач, задължително трябва да се изкара и стаж на чиракуване под наблюдението на професионалист. Едва тогава той може да бъде пуснат да приготвя храна за хора", коментира директорът на БАБХ.

Според него в рамките на няколко месеца мярката може да бъде въведена, съвместно с двете асоциации на готвачите в България. „С тях ще го изчистим този въпрос и както сега персоналът е задължен да има здравни книжки и регулярно да минава на медицински прегледи, така трябва да има професионална квалификация", уточни той.

Според Йордан Войнов мярката трябва да бъде задължителна, за да може този, който ще работи в кухня и наистина ще приготвя храна за много хора, съответно да има необходимата квалификация. Ако един човек не е запознат с хигиената на хранене, няма как да стане - много е опасно. „Ще дам един прост пример. Ако с ножа, който се реже сурово месо, след това се реже и салата, която се консумира в суров вид, става изключително опасно за здравето на човек", посочи Войнов.

Източник: Фокус

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg