Грънчарова: Намираме се в критична фаза за усвояването на еврофондовете

571
Грънчарова: Намираме се в критична фаза за усвояването на еврофондовете

Ние сме в много критична фаза по отношение на усвояването на еврофондовете, каза министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова по повод критичните думи на еврокомисар Оли Рен към България.

Далече сме от перфекционизма, който изисква от нас Европейската комисия и в този момент аз се надявам, че вицепремиерът Меглена Плугчиева и нейният екип ще направят невъзможното, каза Грънчарова. По повод коментара на директора на фонд "Земеделие" за очаквани скоро пари по САПАРД, министърът каза, че не знае откъде Тадаръков има тази информация, за да прави оптимистични изказвания.

Нека да е ясно, че одитът по САПАРД е свързан с правилността на процедурата, а не с измамите, каза Грънчарова. Може би Тадаръков, като домакин, както и Министерството на земеделието и храните, имат повече информация, но днес най-рано или в близките дни ще бъдат ясни резултатите на одита по САПАРД. Ние не трябва да гледаме емоционално на тези 11 млрд. евро, а рационално, защото това не са пари, които се изсипват, а дори бенефициентите, които получат средства, но не спазват процедурата, ще трябва да ги връщат, подчерта Грънчарова.

Тя каза това след церемонията по връчване на четвъртите награди на името на д-р Илко Ескенази в областта на правото и икономиката в представителството на ЕК.

Победители тази година са Андрей Александров от Агенцията по сигурността на информацията - за информираност на работниците и служителите по правни въпроси, и Гергана Йорданова от БНБ - по икономика. Грънчарова каза, че не е познавала Илко Ескенази, не е работила с него, но той е от експертите и политиците, подготвили възможността следващото поколение да работи и да се развива в областта на европейската интеграция. "За мен най-важното е приемствеността между поколенията", отбеляза министърът по европейските въпроси.

Д-р Илко Едкенази е подготвил първия договор за асоцииране на България към ЕС. В негова памет през 1994 г. се създава мемориалният фонд на негово име към международната фондация "Св. Св. Кирил и Методий", която в продължение на 10 години чрез конкурс избира стипендианти сред студентите юристи и икономисти. От 2005 г. чрез конкурс се присъждат награди "Илко Ескенази" за право и икономика. Той е предназначен за млади хора до 35-годишна възраст.

БГНЕС, Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg