"Хайуей логистик център" влезе във владение на "Нова Плама"

726

Фирма "Хайуей логистик център", която закупи нефтената рафинерия "Нова Плама" в Плевен, влезе във владение на собствеността си. Това съобщи за БТА съдия Силвия Кръстева, говорител на Окръжния съд в града.

Фирмата изплати 44.4 млн. лева. С тях ще бъдат върнати 100-процентово обезпечените вземания на седем банки-кредиторки, както и всички задължения към 2 223 бивши работници на фалиралата рафинерия, уточни Кръстева.

Дълговете на "Нова Плама" към работниците варират между 500 до 33 000 лева на човек. От днес в деловодството на Окръжен съд е внесена частична сметка за разпределение на сумите. Уникредит банк ще получи 14.319 млн.лв, ОББ - 1.696 млн.лв., ДЗИБанк - 1.276 млн.лв., Агенцията за държавни вземания - 5.334 млн.лв.

В списъка са още три банки със суми под един милион лева. От същата сметка ще бъдат изплатени разноските по несъстоятелността - 660 000 лв., средствата, предназначени за Националната агенция за приходите - 7.179 млн.лв., с които се погасяват социалните и здравни осигуровки на работниците. При разпределението на средствата е оставен резерв от 400 000 лв., посочи Кръстева.

Частичната сметка за разпределение на сумите е изнесена на първия етаж в сградата на Съдебната палата, за да се запознаят всички кредитори с нея. В 14-дневен срок ще се приемат обжалвания.

Процедурата по приемане на възражения по разпределените суми е дълга, но съдия Кръстева се надява в сравнително кратък период от време да стане възможно реалното изплащане сумите.

Пловдивската фирма, собственик на "Нова Плама", с управител Ангел Стефанов, в момента прави преценка на състоянието на съоръженията на рафинерията. Нейният представител Ивайло Иванов посочи, че желанието е техниката да бъде модернизирана, според европейските стандарти и да бъде пусната в действие.

Инвеститорите искат да се възстанови производствения капацитет. В най-добрите си години втората българска рафинерия е преработвала 1 милион и 200 хиляди тона нефт годишно, припомни Иванов.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg