Холандия помага на СО за създаване на система за управление на пътния трафик

756
Холандия помага на СО за създаване на система за управление на пътния трафик

Посланикът на Кралство Нидерландия Вилем ван Ее и кметът на София Бойко Борисов ще подпишат протокол за сътрудничество за провеждането на проучване за създаването на система за управление на пътния трафик в София, съобщава БТА.

Проучването ще бъде финансирано главно от програмата "Партньори за път" на Министерството на транспорта на Кралство Нидерландия с подкрепата на Столична община.

Изпълнението на проекта е първата стъпка към постигането на координирана и интероперативна система за управление на пътния трафик.

След проучване и анализ на пътната обстановка в София, холандските консултанти ще изработят и предложат завършена система за подобряване на пътния трафик в столицата. Тя ще включва координация на светофарите, използване на камери и софтуер, система за управление на движението на градския транспорт и контролни центрове за наблюдение и директно управление на пътната обстановка.

Ползите от повишаването на капацитета и ефективността на системата за управление на градския трафик ще бъдат демонстрирани чрез специално изработен на базата на проучването симулативен модел.

Основна цел на проекта е да подобри пътната обстановка чрез управление на трафика и координация на пътните сигнали. Като резултат ще бъдат намалени задръстванията, закъсненията, а времетраенето на пътуването ще се скъси и ще бъде улеснено движението на линейки и пожарни коли. Според консултантите крайният ефект е подобряване на околната среда, качеството на живот и намаляване на замърсяването на въздуха и на нивото на шума.

Програмата "Партньори за път" е инициирана през 2001 г. от холандската Национална пътна администрация поради нуждата от адекватен транспортен модел. Насочена е главно към новите страни-членки на ЕС. Проектите по програмата предлагат рамка и възможности за развиване на пътно-инфраструктурни дейности и подпомагат усвояването на европейските стандарти.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...